Piroska
-1 °C
5 °C

Egyiptomi férfi robbantott Sarm-es-Sejkben

2005.07.26. 16:48
Egy helyi lakost azonosítottak a sarm-es-sejki robbantások elkövetőjeként az egyiptomi hatóságok. A korábban üldözött pakisztániak utáni hajsza "egyszerű rutinellenőrzés volt", állítja Egyiptom pakisztáni nagykövete. A robbantásokért egy ismeretlen csoport vállalta a felelősséget.

Azonosították a Gazala Gardens szálloda elleni öngyilkos merénylet elkövetőjét az egyiptomi hatóságok. A merénylő egy ismert terroristakapcsolatokkal rendelkező egyiptomi férfi volt. Júszef Badrán a Sínai-félszigeten lakott. A rendőrök a Badrán-család több más tagját is kihallgatták már az ügyben, igyekezvén kideríteni, kik voltak a társai. A biztonsági erők a keddi nap folyamán hetven személyt vittek be kihallgatásra, a szombat hajnali merényletek óta pedig összesen már 140-et.

Korábban a hatóságok két pakisztáni ellen adtak ki körözést.

Nincs pakisztáni szál a sar-es-sejki robbantásokban, jelentette a BBC Egyiptom pakisztáni nagykövetére hivatkozva. A szombati robbantások után az egyiptomi hatóságok hat pakisztáni után indítottak hajszát, mely során két, Sarm-es-Sejk közeli beduin falut be is kerítettek. A falvaknál tűzharc robbant ki.

Karacsiban megkönnyebbültek

Haszán Haridi karacsi nagykövet szerint azonban a pakisztániakat csak "rutin biztonsági ellenőrzés" miatt keresték, írja a BBC. A hat férfi még a hónap elején tűnt el egy kairói hotelből.

A BBC karacsi tudósítója szerint a bejelentés nagy megkönnyebbülést hozott a pakisztáni politikai elitnek. Az ország vezetését komolyan aggasztotta, hogy az ötvenkét áldozatot követelő július 7-i londoni robbantások négy elkövetőjéből három is járt Pakisztánban, attól tartottak, hogy egy újabb merénylet végkép aláássa az ország amúgy sem túl jó imázsát.

Ismeretlen csoport jelentkezett

A hivatalos adatok szerint hatvannégy, kórházi források szerint nyolcvannyolc halálos áldozatot követelő merényletekért egy újabb csoport, az eddig ismeretlen Igazhit és Szent Háború Egyiptomi Csoportja vállalta a felelősséget. Abu Muszab al-Zarkávi, az Irakban ténykedő lefejezős terroristák csoportja is ezen a néven ismert.