Bernadett
-2 °C
4 °C

Seselj kijátszotta fogva tartóit

2004.04.18. 19:36
Újabb üzenetet küldött hágai fogdájából hazájába a szerb radikálisok vezére. A háborús bűnökkel vádolt Vojislav Seselj bizonyos abban, hogy alelnöke győz a júniusi szerbiai elnökválasztáson .
Vojislav Seselj ismét kijátszotta a scheveningeni börtönhatóságokat: a háborús bűncselekményekkel vádolt szerb radikális pártvezér valamilyen úton-módon levelet juttatott el pártjához és híveihez.

Nikolic győz

Tomislav Nikolic, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökhelyettese vasárnap belgrádi sajtótájékoztatóján felolvasta a pártelnök Seselj levelét, amelyben hágai vádlott közli: bizonyos abban, hogy Nikolic győz a júniusi szerbiai elnökválasztáson, mert "a szerb nép már megértette, hogy kik az őszinte és odaadó fiai, s kik az árulók és a külföld bérencei".

A Nemzetközi Törvényszék még a tavalyi decemberi szerbiai parlamenti választás előtt eltiltotta Seseljt, illetve az ugyancsak háborús bűncselekményekkel vádolt Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfőt a külvilággal való kapcsolattartástól. Felügyelet alatt álló fogdájukból csak családjukat és a diplomáciai szerveket hívhatják fel, tilos a pártjukkal való kapcsolattartás. A felügyelet miatt Seselj azonban családtagjaival sem hajlandó beszélni.

Visszatérnének Milosevic családtagjai

Nem tudni, hogy a csetnik vajda hogyan juttatta el levelét pártjához, de cselekedetével most másodszor hágja át a tilalmat. Kihasználva a börtönfoglárok lankadt éberségét, két nappal a december 28-i választás előtt zárkájából telefonon beszédet intézett pártjához, szónoklatát közhírré tették a belgrádi médiák, az SRS pedig fölényes győzelmet aratott a választáson.

Közvélemény-kutatások egyértelműen Nikolic győzelmét jósolják a negyedszer tartandó júniusi elnökválasztáson. A politikus közölte vasárnap, hogy győzelme esetén megbuktatja a kormányt, s lehetővé teszi Slobodan Milosevic körözött családtagjainak a visszatérést Szerbiába.