Szilárda
-4 °C
3 °C

Tizenöt év börtön a szélőséges zsidó telepeseknek

2003.09.30. 15:30
Tizenkettõtõl tizenöt évig terjedõ börtönbüntetéssel sújtotta egy izraeli bíróság azt a három zsidó telepest, akik megpróbáltak felrobbantani egy arab iskolát. A férfiak egy palesztin-ellenes szervezethez tartoztak.
Tavaly áprilisban az izraeli hatóságok letartóztattak két ciszjordániai zsidó telepest akik fel akartak robbantani egy arab lányiskolát Kelet-Jeruzsálemben. A Bat Ayinból származó férfiakat akkor vették õrizetbe, amikor teherautójukkal nagy mennyiségû robbanóanyagot csempésztek az iskola közelébe. A férfiak már beélesítették a pokolgépet, de a hatóságoknak sikerült hatástalanítaniuk.

A tettesek az idõzítõt 7 óra 25 percre állították, pontosan arra az idõpontra, amikor az iskolások megérkeznek a tanítás megkezdésére. A férfiak azon buktak le, hogy egy rendõr véletlenül észrevette, amikor az egyik gyanúsan viselkedõ telepes bemászott a furgonba, hogy még utoljára ellenõrizze a bombát.

Fellebbeznek

A hatóságok szerint Slomo Zeliger Dvir és Ofer Gamliel tömegmészárlásra készültek. A 2003 szeptember 17-én indult per végén tizenöt éves börtönbüntetésre ítélték. Harmadik társukat, Yarden Moragot tizenkét éves börtönbüntetésre ítélték, mert segített a pokolgép elkészítésében. A védõügyvédek bejelentették, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, jelentette a BBC. Az ítélethirdetés után Morag és Dvir megbánást tanúsított, és bocsánatot kért a tervezett merénylet miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!