Piroska
-1 °C
5 °C

Baloldali aktivistával végeztek Hollandiában

2005.11.16. 13:08
Agyonlőttek egy a rendőrséggel és a titkosszolgálatokkal is hadban álló baloldali aktivistát Hollandiában. A hatóságok egyelőre nem sejtik a gyilkosság okát.

A nyílt utcán lőttek agyon egy baloldali politikai aktivistát Nijmegenben, írja a holland expatica hírszájt. A 41 éves áldozat, Louis Seveke jól ismert helyi aktivista volt, részt vett a házfoglalók mozgalmában és tiltakozott a polgári szabadságjogok általa vélt korlátozásai ellen. Legutóbb azt kifogásolta, hogy egy új törvény értelmében minden holland kötelessége lett volna magánál tartania a személyi igazolványát.

Seveke a holland titkosszolgálattal is perben állt, amiért a nemzetbiztonság nyilvántartást vezetett a baloldali aktivistákról. Emellett tagja volt egy, a rendőri túlkapások ellen küzdő csoportnak is.

A rendőrség egyelőre nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a gyilkosság okairól, így arról sem, hogy előre eltervezett merénylet áldozata lett-e az aktivista.

Az ANP holland hírügynökség értesülései szerint Seveke az elmúlt hetekben rendszeresen ellátogatott a De Grote Broek aktivistaközpontba, ahol a napokban a rendőrség is razziázott. A hatóságok a központban kihelyezett, Rita Verdonk bevándorlási miniszter kemény intézkedéseit bíráló plakátokat távolította el.

Seveke halálhírére Nijmegen több pontján is spontán gyűlések alakultak ki, ahol barátai emlékeztek az aktivistára, írja az Expatica.