16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Szexizmus a horvát parlamentben

2001.10.15. 18:50
"Matracravalónak teremtette magát az Isten, nem bölcsnek" - kiabálta be egy jobboldali képviselő Vesna Pusicsnak, a Horvát Néppárt (HNS) elnökének pénteken a horvát parlamentben. A polgári liberális párt elnöke szélsőjobboldali támadások folyamatos célpontja a Hágával való együtműködés melletti kiállása és a horvátok háborúban elkövetett bűneiről vallott határozott álláspontja miatt.
A szexista bekiabálásra a szélsőjobboldali Horvát Jogpárt (HSP) képviselője, Ante Dzsapics mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló vita - nagydoktori munkájának több mint felét plagizálta a felmerült gyanúk szerint - közben ragadtatta magát Anto Kovacsevics, a Horvát Kereszténydemokarata Unió (HKDU) elnöke.

Kurvának és szerbnek is szokták titulálni

Az egyik legnépszerűbb, egyben legtöbbet támadott horvát politikusként Pusics gyakran céltáblája ehhez hasonló vagy még ennél is durvább kirohanásoknak szélsőjobboldali tüntetéseken, ahol előszeretettel nevezik "szerbnek", illetve "kurvának". Pénteken ilyen alpári megjegyzések hangoztak el a horvát parlamentben is. Ezt a HNS nem fogja megengedni - nyilatkozta az esetre reagálva Borisz Blazsekovics, a Horvát Néppárt szóvivője.

Az ehhez hasonló szexista kijelentések nem számítanak ritkaságnak a zágrábi parlamentben. A legnagyobb visszhangot kiváltó eset pár éve történt, amikor az akkor még a Horvát Demokratikus Közösség képviselője, azóta alkotmánybírói tiszttel "jutalmazott" Vice Vukojevics "kevesebbet beszélj, többet szülj!" utasítással ültetett le egy ellenzéki képviselőnőt.  • Hírek
  • Hírek