Géza
-12 °C
-4 °C

Amerikaiak lőhettek le egy bolgár katonát

2005.03.07. 18:52
Nem csak egy olasz titkosügynököt, de egy bolgár katonát is amerikaiak lőttek le pénteken Irakban, állítja a bolgár hadügyminiszter. Az olasz titkosügynök halálát vizsgáló bizottság szerint a fogságból szabadult újságírónőt szállító oszlop nem lassított egy amerikai ellenőrzőpontnál. A kiszabadult újságírónő szerint inkább rajtaütés történt.

Amerikai katonák lőhettek le egy bolgár lövészkatonát, jelentette be Nikolaj Szvinarov bolgár hadügyminiszter. A bolgár hadsereg előzetes vizsgálata szerint Gurdi Gurdev és szakasza járőrözés közben százötven méterre haladt el egy amerikai alakulattól, amikor az amerikaiak irányából váratlanul támadás érte őket. A vizsgálat adatai szerint Gurdevvel baráti tűz végezhetett.

Az amerikai hadsereg egyelőre nem kívánta kommentálni a történteket, jelentette a Reuters.

Baleset

A bolgár katona halála különösen érzékenyen érintheti az amerikai hadsereget azután, hogy szintén pénteken amerikai katonák támadónak vélték az olasz titkosszolgálat autókonvoját, amelyikkel a frissen kiszabadult Giuliana Sgrena újságírónő utazott Bagdadba. A támadásban az újságírónő kiszabadításáért legtöbbet tevő Nicola Calipari, az olasz titkosszolgálat iraki csoportfőnöke életét vesztette, Sgrena és egy titkosügynök megsérült.

Az amerikai vezetés a "sajnálatos baleset" szigorú kivizsgálását ígérte. A hadsereg szerint az olasz járműoszlop többszöri figyelmeztetés ellenére sem állt meg az amerikai ellenőrőpontnál.

Rajtaütés

Az amerikaiak állításaival szemben Sgrena, a kommunista Manifesto című napilap újságírója úgy emlékszik, hogy figyelmeztetés nélkül nyitottak tüzet rájuk. "Rajtaütésként jellemezném, ami történt", nyilatkozta Sgrena a Reutersnek.

A brit hírügynökség tudósítása szerint több iraki állítása szerint is az amerikaiak gyakorta túl gyorsan nyitnak tüzet az ellenőrzőpontokat megközelítőkre. A hadsereg vezetése állítása szerint mindent megtesz a civil áldozatok számának csökkentéséért.