Edina
-12 °C
-3 °C

Bocsánatot kért az olasz ügynök lelövéséért Bush

2005.03.05. 09:20
Imádkozott Giuliana Sgrena újságírónő felgyógyulásáért Bush. Az egy hónapig tartó fogságból kiszabadult újságírónőre Bagdad közelében amerikai katonák nyitottak tüzet, tévedésből. Az incidensben életét vesztette az olasz titkosszolgálat iraki csoportfőnöke. Az újságírónő élettársa szerint az amerikaiak szándékosan lőttek, a Fehér Ház ígéri, kivizsgáltatja az ügyet.

Telefonon sajnálkozott Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek George W. Bush amerikai elnök az olasz titkosszolgálatok iraki csoportfőnökének lelövése miatt. Az olasz kémfőnök az egy hónapja elrabolt, pénteken kiszabadult Giuliana Sgrena újságírónőt szállító menetoszlopban utazott. A gépkocsikra tévedésből amerikai katonák nyitottak tüzet.

Imádkozott a gyógyulásért

A támadásban egy olasz titkosügynök és a kiszabadult újságírónő is megsérült. A vállán eltalált újságírónőt pénteken már meg is műtötték a bagdadi amerikai katonai kórházban.

"Az elnök biztosította Berlusconi kormányfőt, hogy az esetet teljes egészében kivizsgálják", mondta el a telefonbeszélgetésről Scott McClellan. A Fehér Ház szóvivője szerint "a telefonhívás egy jó barátnak szólt", melyben az elnök sajnálatát fejezte ki az incidens miatt.

Fehér Ház: Szörnyű baleset történt

"Szörnyű baleset" történt Giuliana Sgrena olasz újságíróval" - közölte vasárnap a Fehér Ház egy illetékese, és "teljes vizsgálatot" ígért az ügyben. Dan Bartlett, a Fehér Ház kommunikációs igazgatója a CNN-nek elmondta, olyan "harci zónában" történt az eset, "ahol számos merényletet követnek el, ahol a másodperc törtrésze alatt kell döntéseket hozni".

Bush biztosította Berlusconit, hogy imádkozott a sebesült olasz újságírónő felgyógyulásáért. Az amerikai katonákat viszont szándékossággal vádolja az iraki fogságból kiszabadult olasz újságírónő, Giuliana Sgrena élettársa.

Szándékos gyilkossági kísérlet?

Pier Scolari szerint ami történt, szándékos gyilkossági kísérlet volt az amerikaiak részéről. Attól tartottak ugyanis, hogy az újságírónő olyan információk birtokában van, amelyeket nem akartak, hogy napvilágra kerüljenek.

Az olasz igazságszolgáltatás igyekszik mielőbb kideríteni, hogy kik követték el a gyilkosságot, és hogy egyszerű tévedésről volt-e szó, esetleg információs hiba, vagy valóban kísérlet történt Giuliana Sgrena elhallgattatására, aki közismert ellenzője kezdettől fogva az Irak elleni amerikai inváziónak.

Magyarázatot várnak

Sgrenát, a Manifesto című olasz lap újságíróját február 4-én ejtették túszul. Egy hónapos fogságából szabadulva az olasz titkosszolgálat ügynökeivel pont a bagdadi reptérre tartott, amikor egy ellenőrzőpontnál az amerikai járőrök rálőttek a menetoszlopra. Silvio Berlusconi péntek este bekérette az amerikai nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen az incidensre.