Gusztáv
-4 °C
1 °C

Magánfotó Szaddám elfogásáról

2004.01.10. 16:57
Szaddám Huszein elűzött iraki elnök négy héttel ezelőtti elfogásáról készült fényképet közölt egy amerikai internetes oldal. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának egyik képviselője kijelentette: Szaddám Huszein hadifogoly státusa nem zárja ki háborús bűnökért történő felelősségre vonását.
Az amerikai internetes oldal szövetséges katonák által készített magánfelvételeket tesz közzé. Washingtonban nem erősítették meg a felvétel valódiságát.

Az elfogás képei
A képen egy ugyanolyan, Szaddám Huszeinre hasonlító személy látható, mint akit az Egyesült Államok által hivatalosan közzétett videofelvételek is mutattak a volt iraki elnök elfogásakor megejtett orvosi vizsgálatokon.

A hosszú szakállú, őszülő hajú férfit egy katona szorítja le a földre. Kezét hátra bilincselték.

Háborús bűnökért is felehet Szaddám

Szaddám Huszein hadifogoly státusa nem zárja ki háborús bűnökért történő felelősségre vonását - nyilatkozta a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) egy képviselője szombaton. Ian Piper szóvivő közölte, a jogi felelősségre vonás formájáról való döntés elsődlegesen a volt iraki elnököt foglyul ejtő Egyesült Államok feladata. Üdvözölve az Egyesült Államok döntését Szaddám Huszein hadifogollyá nyilvánításáról, a szóvivő kijelentette, mindaddig, amíg az emberséges bánásmód biztosított, nem ellentétes a genfi egyezménnyel az az amerikai javaslat sem, hogy iraki bíróság ítélkezzen a megbuktatott diktátor felett.

A Vöröskereszt szeretné elérni, hogy képviselői felkereshessék börtönében a fogva tartottat, amint azt minden katonai konfliktus során fogságba esett személy esetében is teszi - tette hozzá a szóvivő.