Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Személyi testőre buktatta le Szaddámot

2004.03.27. 12:41
Egyik legközelebbi személyi testőre és rokona vezette az amerikai katonákat Szaddám Huszein volt iraki diktátor búvóhelyéhez a BBC szerint.
A BBC Panorama című politikai magazinműsorának riporterei kiderítették, hogy Mohamed Ibrahim Omár el-Muszlit elfogása volt a kulcs Huszein megtalálásához.

Muszlit hamar megtört

Huszein rokonát és testőrét Bagdadban fogták el az amerikaiak, Tikrítbe, Huszein szülővárosába szállították, ahol kihallgatásnak vetették alá. A Panorama vasárnap este képernyőre kerülő riportfilmje szerint - amely Huszein egykori környezetéből szerezte információit - Muszlit hamar megtört, és felfedte az amerikaiak előtt annak a farmnak a hollétét, ahol Szaddám Huszein rejtőzött.

A helyszínre érkezett 600 amerikai katona egy föld alatti bunkerből húzta elő a szakállas, csapzott exdiktátort tavaly december 13-án.

Nem kapta meg a vérdíjat

Muszlit jól látható volt azon a felvételen, amelyet az iraki tévé sugárzott már a háború kitörése után, és amelyen Szaddám Huszein a bagdadi utcán sétált az őt kísérő tömeg őrjöngő éltetése közepette. A diktátort később lebuktató testőr az a rövid ujjú barna trikót viselő, szemüveges, testes férfi, aki valamire felállva, a tömeg feje felett fürkészve vigyázza Huszein biztonságát a felvételen.

A Panorama szerint az amerikaiak nem fizették ki Muszlitnak azt a 25 millió dollárt, amelyet előzőleg a Huszein hollétéről döntő értesüléssel szolgálóknak helyeztek kilátásba, mivel a testőr nem önként, hanem kihallgatás során adta ki az információt.

Az amerikai hadsereg a mai napig nem fedte fel, hogy ki volt a nyomravezető. A vasárnap esti BBC-műsorban megszólaló egyik magas rangú tiszt azt azonban leszögezte, hogy a forrás nem kínzás hatására tört meg. A Panorama szerint az utolsó időkben valószínűleg Muszlit volt az egyetlen, aki ismerte Szaddám Huszein mozgását.

Verges fogja védeni Huszeint

Irak továbbra is otthon szándékozik bíróság elé állítani Szaddám Huszeint, a volt elnök jelenlegi hadifogolystátusa ellenére - közölte Hosjar Zebari iraki külügyminiszter. Decemberi elfogása után az Egyesült Államok hadifogolynak nyilvánította Szaddámot. Eszerint az exelnök a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi egyezmény hatálya alá tartozik, és Iraknak nincs joga bíráskodni fölötte. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter mindamellett lehetségesnek mondta, hogy Washington változtat a volt diktátor hadifogolystátusán. "A szuverén iraki kormány megalakulása után kérni fogjuk a koalíciós erőket, hogy változtassák meg e minősítést, és adják át Huszeint az iraki kormánynak a per lefolytatása érdekében" - mondta az iraki külügyminiszter.

Jacques Verges francia ügyvéd lesz Szaddám Huszein megdöntött iraki elnök védője - jelentette be az ügyvéd szombaton Párizsban. Verges a volt iraki elnök unokaöccsének, Ali Barzaninak a felkérésére vállalta el Szaddám védelmét. Nemzetközileg elismert, tapasztalt ügyvédnek számít; szakterülete a terrorizmus és a háborús bűncselekmények. A volt iraki elnök perének előkészítése céljából amerikai jogászok érkeztek március elején Bagdadba. Feladatuk az, hogy feldolgozzák azokat az aktákat, amelyek jogalapként szolgálhatnak a bukott iraki rezsim tagjainak perében.