Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Huszein Bagdad közelében bujkál

2003.07.14. 13:04
Szaddám Huszein bukott iraki elnök a Tigris folyó mentén, a Bagdad és Szamarra város között elterülő térségben rejtőzködik - állítja az iraki katonai titkosszolgálat egyik volt vezetője.
Vafik asz-Szamerraj tábornok a The Independent című brit lapban hétfőn közölt interjújában elmondta: a Bagdad április 9-i eleste óta nem látott bukott iraki elnöknek sikerült elmenekülnie üldözői elől, kihasználva az iraki főváros és a tőle északnyugatra fekvő Szamarra között fekvő, sűrűn lakott és sűrű növényzet borította terület előnyeit. Szaddám Huszein most mintegy 60 kilométer hosszú és 20 kilométer széles övezetben bujkál - fűzte hozzá.

A tábornok tudomása szerint szintén ebben a térségben - de a bukott iraki elnöktől különváltan - rejtőzködik Ali Hasszán al-Madzsid is. A "Vegyi Ali" néven is ismert férfi Huszein unokatestvére, aki a kurdok ezreinek életét kioltó 1988. évi vegyifegyver-támadásokban játszott főszerepéért kapta gúnynevét.

Mint a brit lap megjegyezte, az Egyesült Államok kiemelt fontosságot tulajdonít Szaddám Huszein kézre kerítésének, attól tartva, hogy az egykori iraki diktáror elfogására irányuló erőfeszítések kudarca csak bátorítaná a gerillatámadásokat végrehajtó szélsőségeseket.

Asz-Szamerraj mindig is jól értesült volt Szaddám Huszein és a belső köréhez tartozó személyek ténykedésére vonatkozóan. A tábornok az 1980-88-as iraki-iráni háború idején az Iránnal foglalkozó katonai hírszerzési részleget vezette, az 1991-es öbölháború idején pedig a katonai hírszerzés élén állt. Asz-Szamerraj 1994 végén szökött át az észak-iraki kurd területekre, ahol nem érvényesült a bagdadi központi kormány hatalma. A tábornok most együttműködik az amerikai erőkkel Huszein kézre kerítése érdekében.