Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Hitelesnek tűnik a Szaddám-felvétel

2003.07.18. 21:00
A két arab nyelvű televízióban csütörtökön lejátszott hangfelvétel nagy valószínűség szerint Szaddám Huszein volt iraki vezető hangját tartalmazza és vélhetően nemrég rögzítették - nyilatkozták pénteken az amerikai hírszerzés képviselői Washingtonban.
A felvétel rossz hangminősége kizárja a teljes bizonyosságot, ugyanakkor a szövegben elhangzó, a közelmúlt eseményeire vonatkozó utalások miatt a kazettát kétség nélkül mostanság készíthették - hangoztatták.

A felvételen hallható hang július 14-re keltezi beszédét, és elítélően szól az iraki kormányzótanács létrehozásáról. A testületet vasárnap nevezték ki.

A dubaji központú al-Arabija és a katari székhelyű al-Dzsazíra műholdas televíziócsatorna csütörtökön Szaddám Huszein volt iraki diktátornak tulajdonított hangfelvételt játszott le. A beszélő azzal vádolja az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatban hazudtak saját népüknek a háború mielőbbi megindítása érdekében, valamint arra figyelmezteti a koalíciós erőket, hogy az elkövetkező időszakban az ellenük irányuló szabotázsakciók fokozódásával kell számolniuk.