Lehel
17 °C
27 °C

Látták Szaddámot Bagdadban

2003.10.08. 08:16
Amerikai katonák kedd este lezárták Bagdad egyik negyedét, hogy ott - mint azt állítják - a megdöntött iraki rendszer rejtőzködő vezetői után kutassanak; miközben az a hír kapott szárnyra a környéken, hogy ebben a városrészben nemrégiben látták Szaddám Huszein volt iraki elnököt.
A páncélosok támogatásával a helyszínt körülvevő alakulat parancsnoka az AFP francia hírügynökség munkatársának elmondta: olyan értesüléseket kaptak, hogy a leginkább keresett volt iraki vezetők húzták meg magukat ebben az övezetben. "Megpróbáljuk kézre keríteni őket" - jelentette ki John Frisbee.

Egy magát megnevezni nem kívánó iraki rendőr szerint egy helybeli azt állította, hogy látta Szaddám Huszeint, amint a negyedben egy autóban utazott. A volt elnöknek áprilisban bekövetkezett bukása óta nyoma veszett. Annak a szállodának, amelyben az AFP stábja ütötte fel a főhadiszállását, az egyik dolgozója a vendégeknek elmondta: az amerikai katonák nekiszegezték a kérdést: látta-e Szaddámot.

A Cedar hotel egyébként a lezárt körzetben van, ahova a katonák egyelőre senkit sem engednek be, illetve senkit sem engednek onnan ki. Az amerikaiak a szálló épületét a pincétől a padlásig átkutatták, de arról nem nyilatkoztak, hogy mire jutottak. Egy őrmester mindössze annyit közölt: "átfésüljük a környéket, egyebet nem mondhatok".