Piroska
3 °C
4 °C

Szaddám Huszeint megütötte a guta

2004.07.29. 11:22
Súlyosan megromlott Szaddám Huszein egészségi állapota - állítják a diktátor ügyvédei. Értesüléseik szerint Huszein szélütést kapott, és nem biztos, hogy megéli pere kezdetét. "Attól tartunk, nem lesz ügyfelünk, akit megvédhetnénk" - nyilatkozták.
Szélütést kapott Szaddám Huszein - jelentette a Daily Mirror a bukott diktátor ügyvédjeire hivatkozva. A brit bulvárlap értesülései szerint Szaddám ugyan csak enyhébb sztrókot kapott, mégis elképzelhető, hogy nem éli meg perét.

Látni akarják a beteget

A diktátort védő húsztagú nemzetközi ügyvédcsapat eddig nem találkozhatott titkos helyen fogvatartott ügyfelével. A diktátor jogi képviselői szerdán levélben kérték Szalem Csalabitól, az iraki legfelsőbb bíróság vezetőjétől, hogy orvosaik meglátogathassák Szaddámot.

"Értesüléseink szerint nagyon rossz állapotban van. A Nemzetközi Vöröskereszt tájékoztatása szerint röntgenre kellett vinni, hogy kiderítsék, mennyire károsította agyát a sztrók" - nyilatkozta a Mirrornak Mohamed al-Rasdan, a diktátor egyik jordán ügyvédje. Mint mondta, attól tart, "nem lesz ügyfele, akit megvédhetne".

Betegség végezhet vele

A diktátor egy januárban küldött levelében jó egészségi állapotáról számolt be. Ügyvédei szerint azonban az utóbbi időben jelentősen romlott az állapota.

"Véleményünk szerint leghamarabb hónapok, de akár évek múlva kerülhet sor Szaddám perére. Nem hisszük, hogy Bush, vagy akár Blair boldog lenne, ha Huszein betegségben halna meg" - nyilatkozta az ügyvédcsapat nevében Rasdan.

A hét elején kelt beszámolók még Huszein jó egészségéről szóltak. A bukott diktátor kertészkedéssel és versek írásával üti el a fogságban töltött időt, többek között már George W. Bush elnököt is rímbe szedte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!