Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kirúgták a shanghai pártfőtitkárt

2006.09.25. 14:44
Egy évtizede nem rúgtak ki olyan magas rangú kínai pártvezetőt, mint amilyen a most leváltott shanghai párttitkár. Chen Liangyu korrupciós ügyekbe keveredett, de leváltása inkább a párton belüli hatalmi játszmák következménye lehet.

Korrupció vádjával felmentették a shanghai párttitkárt Kínában, jelentette a BBC. Chen Liangyu az eddigi legmagasabb rangú politikus, akit Hu Jintao elnök 2002-es hatalomra kerülése óta meneszteni kellett. Chen a kínai kommunista párt központi bizottságának is tagja volt, ebből a pozíciójából is felmentették.

A kormányzat vizsgálatai szerint Chen az évi 1,2 milliárd dolláros (közel 258 milliárd forintos) költségvetésű városi nyugdíjalap harmadát illegális kölcsönökre és ingatlanbefektetésére fordította. A vádak szerint Chen kedvezményeket járt ki vállalatoknak és a családtagjainak, valamint védte törvénysértésekbe keveredett munkatársait.

Chent ideiglenesen Han Zheng, Shanghai polgármestere váltja posztján, írja a BBC a Xinhua kínai állami hírügynökségre hivatkozva.

Chen korrupciós ügyeire júliusban derült fény, az ügyben már több, magas rangú helyi tisztviselőt elmozdítottak posztjáról. Chen sorsa akkor látszott megpecsételődni, amikor korábbi főnökét, aki egy tartományi párttitkári székig bukott vissza, augusztusban őrizetbe vették.

Elemzők szerint Chen leváltása a kommunista párton belüli hatalmi harcokra utal, írja a BBC. A párt tisztújító kongresszusára még az idén sor kerül, Hu Jintao hatalma megerősítését várja. A shanghai pártvezetőket Hu elődje, Jiang Zemin híveiként tartották számon. Jiang és Hu utóbbi hatalomátvétele óta folyamatosan küzd a párt vezetéséért.

A Chenhez hasonlóan magas beosztású kínai vezetőket ritkán váltják le ilyen gyorsasággal, jellemzőbb, hogy inkább vidéki pártszervezetekhez száműzik őket. Elemzők szerint ezért a döntés egyértelműen Hu táborának megerősödésére utal. Ilyen szintű botrány utoljára az 1990-es évek közepén volt, amikor a pekingi (Beijing) párttitkárt kellett kirúgni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!