Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Igazságos pert ígérnek Szaddámnak

2004.07.02. 16:42
A Huszein elleni per számtalan bizonyítékának áttekintése miatt akár fél évig is elhúzódhat perének előkészítése. A bukott diktátor ügyvédei az iraki bíróság elfogultságától tartanak, az új iraki kormány igazságos pert ígér. A hatalomátadás előtt leváltott igazságügyminiszter szerint már az is nagy lépés, hogy a zsarnokot bukása után nem lincselték meg.
Akár fél évig is elhúzódhat Szaddám Huszein perének előkészítése - véli Haszem Csibli, a június elején feloszlatott ideiglenes iraki kormányzótanács igazságügyminisztere. A Neue Zürcher Zeitungnak (NZZ) adott nyilatkozata szerint a diktátor és tizenegy vezetőtársa bíróság elé állítása az újonnan elnyert iraki szuverenitás első jele. "Most először nem lincselték meg az ország bukott vezetőit" - emelte ki pozitív példaként Csibli.

Régóta törvénykeznek

A harminchárom éves ügyvédi tapasztalattal rendelkező exminiszter szerint Irak igazságszolgáltatása igenis felkészült Huszein perére. "Irak nem tekinthető újszülöttnek a jogszolgáltatásban", az "emberiség első jogi kódexét is" Irakban állították össze - mondta Hammurappi törvényoszlopára utalva.

Ennek ellenére nem zárta ki, hogy külföldi szakértők is bekapcsolódhassanak a perbe, hiszen az ehhez hasonló ügyekben az eddigi gyakorlat szerint nemzetközi törvényszék hozott ítéletet. A Huszeinnel szembeni vádak többsége - a tömegpusztító fegyverek bevetése, a kurdok elleni gáztámadás - az iraki törvények szerint is büntetendő - érvelt a hazai törvénykezés mellett.

Igazság lesz

Csibli szerint nem kétséges, hogy mindezekért a volt iraki elnököt terheli a felelősség, hiszen a kormányzó párt első számú vezetője, s államfőként a fegyveres erők főparancsnoka volt. A per előkészítése azonban négy-hat hónapot is igénybe vehet, hiszen számtalan, a nemzetközi emberi jogi szervezetek által készített dokumentumot is át kell nézni a jogsértések bizonyításához.

Az eljárás a bíróság elnöke, Szalam Csalabi szerint is mindenben meg fog felelni a nemzetközi elvárásoknak. "Szaddám pere igazságos lesz" - jelentette ki Movafak al-Rubai, az új kormány nemzetbiztonsági főtanácsadója is. Huszein védői szerint elfogultság fenyegeti a bukott zsarnokot, ha a pert Irakban tartják.

Huszein elnöknek tartja magát és tagad

Huszeinnel csütörtökön ismertették a vádpontokat. A rövidre borotvált szakállú bukott diktátor a bíróság előtt Irak elnökeként mutatkozott be és tagadta az ellene felhozottakat. Védelmébe vette Kuvait 1990-es lerohanását és kétségbe vonta a bíróság joghatóságát. Mint mondta, igazából Busht kellett volna bíróság elé állítani.