Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Igazságos pert ígérnek Szaddámnak

2004.07.02. 16:42
A Huszein elleni per számtalan bizonyítékának áttekintése miatt akár fél évig is elhúzódhat perének előkészítése. A bukott diktátor ügyvédei az iraki bíróság elfogultságától tartanak, az új iraki kormány igazságos pert ígér. A hatalomátadás előtt leváltott igazságügyminiszter szerint már az is nagy lépés, hogy a zsarnokot bukása után nem lincselték meg.
Akár fél évig is elhúzódhat Szaddám Huszein perének előkészítése - véli Haszem Csibli, a június elején feloszlatott ideiglenes iraki kormányzótanács igazságügyminisztere. A Neue Zürcher Zeitungnak (NZZ) adott nyilatkozata szerint a diktátor és tizenegy vezetőtársa bíróság elé állítása az újonnan elnyert iraki szuverenitás első jele. "Most először nem lincselték meg az ország bukott vezetőit" - emelte ki pozitív példaként Csibli.

Régóta törvénykeznek

A harminchárom éves ügyvédi tapasztalattal rendelkező exminiszter szerint Irak igazságszolgáltatása igenis felkészült Huszein perére. "Irak nem tekinthető újszülöttnek a jogszolgáltatásban", az "emberiség első jogi kódexét is" Irakban állították össze - mondta Hammurappi törvényoszlopára utalva.

Ennek ellenére nem zárta ki, hogy külföldi szakértők is bekapcsolódhassanak a perbe, hiszen az ehhez hasonló ügyekben az eddigi gyakorlat szerint nemzetközi törvényszék hozott ítéletet. A Huszeinnel szembeni vádak többsége - a tömegpusztító fegyverek bevetése, a kurdok elleni gáztámadás - az iraki törvények szerint is büntetendő - érvelt a hazai törvénykezés mellett.

Igazság lesz

Csibli szerint nem kétséges, hogy mindezekért a volt iraki elnököt terheli a felelősség, hiszen a kormányzó párt első számú vezetője, s államfőként a fegyveres erők főparancsnoka volt. A per előkészítése azonban négy-hat hónapot is igénybe vehet, hiszen számtalan, a nemzetközi emberi jogi szervezetek által készített dokumentumot is át kell nézni a jogsértések bizonyításához.

Az eljárás a bíróság elnöke, Szalam Csalabi szerint is mindenben meg fog felelni a nemzetközi elvárásoknak. "Szaddám pere igazságos lesz" - jelentette ki Movafak al-Rubai, az új kormány nemzetbiztonsági főtanácsadója is. Huszein védői szerint elfogultság fenyegeti a bukott zsarnokot, ha a pert Irakban tartják.

Huszein elnöknek tartja magát és tagad

Huszeinnel csütörtökön ismertették a vádpontokat. A rövidre borotvált szakállú bukott diktátor a bíróság előtt Irak elnökeként mutatkozott be és tagadta az ellene felhozottakat. Védelmébe vette Kuvait 1990-es lerohanását és kétségbe vonta a bíróság joghatóságát. Mint mondta, igazából Busht kellett volna bíróság elé állítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!