Szaddám beszélni kezdett

2003.12.15. 14:49
Feladta az amerikaiak elleni akciók egyik főszervezőjét Szaddám Huszein - állítják amerikai katonai források. A volt diktátor nővére szerint Szaddámot valamilyen illegális kábítószerrel kényszerítik "együttműködésre". A bukott diktátort valószínűleg Irakban állítják bíróság elé, és nem kizárt, hogy halálra ítélik, amit az amerikaiak helyeselnének, Kofi Annan ENSZ főtitkár viszont kifejezetten ellenezné.
Bár Kovács László vasárnap még attól tartott, az amerikaiak talán csak a diktátor hasonmását fogták el, a DNS-vizsgálatok minden kétséget kizáróan igazolták, hogy Szaddám Huszein esett az amerikaiak fogságába szombat este Tikritben. A bukott diktátor hónapokig bujkált egy befalazott pincében.

Titokzatoskodtak

Szaddám egyezkedett volna
"Szaddám Huszein vagyok, Irak elnöke. Kész vagyok a tárgyalásokra" - üdvözölte a rátörő amerikai kommandósokat Szaddám Huszein. A bukott diktátor föld alatti rejtekhelyét bemutató Brian Reed őrnagy szerint az amerikai katonák erre csak annyit feleltek: Bush elnök üdvözletét küldi.

Forrás: MTI

"Fontos bejelentésre készülünk" - titokzatoskodott az amerikai hadvezetés, ám mire megtartották a magyar idő szerint délután egyre időzített sajtótájékoztatójukat, a hírügynökségek már jelentették a diktátor elfogását. A hivatalos bejelentést végül Tony Blair tette meg.

Huszein elfogásának jelentőségét jól mutatja, hogy a hivatásukból adódóan semleges újságírók is álló ovációval fogadták Paul Bremer szűkszavú bejelentését: "Hölgyeim és uraim, elkaptuk". Jellemző, hogy bár a hadműveleti területen tilos bárminemű alkohol fogyasztása, az amerikai katonák mégis sörrel koccintottak a hír hallatán.

Irakban állítanák bíróság elé

Szaddám elfogása után az iraki ideiglenes kormányzótanács rögtön bejelentette, hogy szeretnék ők maguk Irakban bíróság elé állítani a diktátort. Szaddám nővére, Naval Ibrahim al-Hasszán szerint az arab politikai vezetőknek el kell érniük, hogy Szaddám igazságos bírósági eljárásban részesüljön nemzetközi fórumon. Nem Irakban, de arab és külföldi jogászok jelenlétében. Az asszony úgy vélte, hogy az iraki gerillaháború folytatódni fog, mert a megszállókkal nem lehet másként bánni. Az amerikaiak ehhez abban az esetben járulnak hozzá, ha előtte láthatják a vádpontokat. Huszein kihallgatását mindenesetre az Egyesült Államokban folytatják le. A diktátor egy ideighallgatott, később azonban - a SkyNews meg nem nevezett katonai forrásai szerint - feladta az amerikaiak elleni támadások egyik főszervezőjét.

A diktátor kihallgatásától további információkat remélnek az amerikaiaknak az utóbbi időben komoly veszteségeket okozó fegyveres akciók elkövetőiről. A volt diktátor nővére egyébiránt azt nyilatkozta egy brit lapnak, hogy meggyőződése szerint az amerikaiak illegális kábítószert adnak fivérének, ezért engedelmeskedik az amerikai hatóságoknak. Az egész herce-hurcát, ahogyan a tévében mutatták, Szaddám nővére megalázónak nevezte, és mint mondta ezzel az arabokat és a muzulmán embereket alázzák meg.

Villongás a demokraták közt

Amerikában természetesen minden politikus kitörő lelkesedéssel fogadta a diktátor elfogásának hírét, kisebb politikai villongás csak két demokrata elnökjelölt között volt. Joseph Lieberman, Gore volt alelnökjelöltje a párt pillanatnyilag legesélyesebb elnökaspiránsát, a háborút ellenző Howard Deant bírálva kijelentette: ha a vermonti kormányzón múlna, a világ sokkal veszélyesebb hely lenne. Lieberman egyébként halálra ítélné Szaddám Huszeint.

Halál vagy életfogytiglan

Ez utóbbira az Egyesült Államokban még lehetőség is lenne, bár szakértők valószínűbbnek tartják az életfogytiglani börtönbüntetést. Egy még vasárnap nyilatkozó brit jogi szakértő szerint kizárt, hogy az Egyesült Államok mártírt kívánna faragni Huszeinből. Az Indexnek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő, Tálas Péter szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a diktátort halálra ítélik. Ezt, ha nyílt tárgyaláson, korrekt perben egy iraki bíróság teszi meg, a szakértő ízlése ellenére is elfogadhatónak tartaná. Más véleményen van ugyanakkor Kofi Annan, aki kijelentette, hogy ellenezné Szaddám Husszein kivégzését.  • Bérelnék
  • Bankszámla