Sára, Márió
2 °C
6 °C

Üvöltözve tért vissza a bíróságra Szaddám

2006.02.13. 11:15
Lemondott az éhségsztrájkról Szaddám Huszein. A bírósági tárgyalását hetekig bojkottáló bukott diktátor hétfőn "le Bushsal" üvöltéssel tért vissza a tárgyalóterembe.

"Le Bushal" - kiabálta Szaddám Huszein, midőn több hét után újra megjelent bírósági tárgyalásán. A bukott iraki diktátor és bűntársai az egy hónapja lemondott Rizgar Amin utódja, Rauf Abdulrahman kinevezése elleni tiltakozásul bojkottálta a tárgyalásokat, írja a BBC.

Megjelenése után Huszein arra panaszkodott, hogy erővel kényszerítették a bíróság elé. Szaddámék bojkottja alatt a vádat képviselő főügyész már kérte a bíróságot, hogy akár erővel is vezessék elő a vádlottakat.

Huszein és ügyvédei elfogultsággal vádolják az új főbírót, szerintük az elővezetés is ezt bizonyítja. Szaddám a korábbi hírek szerint éhségsztrájkot is tervezett, erről azonban a hírek szerint letett. "Szinte biztos, hogy Szaddám immár nem tervez éhségsztrájkot. Legalábbis hétfőn nem. De lehet, hogy néhány vádlottársa sztrájkba kezd" - nyilatkozta a BBC-nek Kalil Al-Dulaimi, a diktátor védője.

A hétfői tárgyaláson Huszein korábbi kabinetfőnöke, Ahmed Kudajír és a külföldi hírszerzés egykori vezetője, Haszan al-Obeidi tesz vallomást, írja a BBC.