Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csöveken keresztül táplálják Szaddám Huszeint

2006.07.24. 11:38
Bár az amerikaiak szerint jól van, az iraki ügyészség utasítására kórházba szállították és mesterségesen táplálják Szaddám Huszeint. A bukott diktátor 18 napja nem eszik, igaz, cukros teát iszik.

Kényszeretetik a 18. napja éhségsztrájkoló Szaddám Huszeint, jelentette a Guardian. A bukott iraki diktátort vasárnap szállították kórházba börtönéből. Huszein július elején kezdett három vádlottársával éhségsztrájkot, jobb biztonságot követelve védőiknek. Szaddám és társainak három ügyvédje esett már merényletek áldozatául.

A diktátor büntetőperében hétfőn tárgyalást tartottak, de az éhségsztrájkoló Szaddám nem jelent meg az ülésen. Hétfőn csak féltestvére, Bazram al-Tikriti állt a bírák elé, ezért érdemi haladás nem is történt a perben.

Rosszul mutat


Szaddám Husszein a per alatt
Az éhségsztrájk miatt Szaddám egészségi állapota bizonytalanná vált, számolt be az AP-nek Dzsafar al-Muszavi iraki államügyész. "Kórházba szállítottuk, most csöveken keresztül táplálják" - mondta. Az orvosi kezelés célja, hogy Szaddámot eléggé felgyógyítsák a per folytatásához.

Muszavi szerint most már sikerült stabilizálni a bukott diktátor állapotát. Az ügyész amiatt kezdett aggódni, hogy Szaddám egyre gyengébbnek tűnt. Bár az amerikaiak azt állították, hogy éhségsztrájkja nem befolyásolta egészségét, a diktátor egyre rosszabbul mutatott a perről közölt tévéfelvételeken.

Kalóriát visz be a szervezetébe

De nem csak az amerikaiak vélik úgy, hogy Szaddám az éhségsztrájk ellenére jól van. A diktátor ügyvédje, Kalil al-Dulaimi is úgy nyilatkozott az AP-nek, hogy védencének az éhezés ellenére "jó a lelkiállapota és nagyon egészséges". Az ügyvéd ugyanakkor azt is elmondta, hogy bojkottálni fogják a per hétfői tárgyalását.

Szaddám és három társa július 7-én evett utoljára. Igaz, azóta is fogyaszt kávét és cukrozott teát, tehát kalóriabevitel szempontjából nem nevezhető éhségsztrájknak tiltakozásuk.

Szaddámot és társait 142 dudzsaili síita 1982-es meggyilkolásával vádolják. A faluban állítólag merényletet kíséreltek meg a diktátor ellen, aki bosszúból vérengzést rendelt el. Huszeinre augusztus 21-én újabb per vár, ebben a kurdok ellen indított nyolcvanas évekbeli támadások miatt felelhet. A szaddám utasítására indított hadműveletekben a becslések szerint százezer kurd vesztette életét.