Mária
18 °C
28 °C

Csöveken keresztül táplálják Szaddám Huszeint

2006.07.24. 11:38
Bár az amerikaiak szerint jól van, az iraki ügyészség utasítására kórházba szállították és mesterségesen táplálják Szaddám Huszeint. A bukott diktátor 18 napja nem eszik, igaz, cukros teát iszik.

Kényszeretetik a 18. napja éhségsztrájkoló Szaddám Huszeint, jelentette a Guardian. A bukott iraki diktátort vasárnap szállították kórházba börtönéből. Huszein július elején kezdett három vádlottársával éhségsztrájkot, jobb biztonságot követelve védőiknek. Szaddám és társainak három ügyvédje esett már merényletek áldozatául.

A diktátor büntetőperében hétfőn tárgyalást tartottak, de az éhségsztrájkoló Szaddám nem jelent meg az ülésen. Hétfőn csak féltestvére, Bazram al-Tikriti állt a bírák elé, ezért érdemi haladás nem is történt a perben.

Rosszul mutat


Szaddám Husszein a per alatt
Az éhségsztrájk miatt Szaddám egészségi állapota bizonytalanná vált, számolt be az AP-nek Dzsafar al-Muszavi iraki államügyész. "Kórházba szállítottuk, most csöveken keresztül táplálják" - mondta. Az orvosi kezelés célja, hogy Szaddámot eléggé felgyógyítsák a per folytatásához.

Muszavi szerint most már sikerült stabilizálni a bukott diktátor állapotát. Az ügyész amiatt kezdett aggódni, hogy Szaddám egyre gyengébbnek tűnt. Bár az amerikaiak azt állították, hogy éhségsztrájkja nem befolyásolta egészségét, a diktátor egyre rosszabbul mutatott a perről közölt tévéfelvételeken.

Kalóriát visz be a szervezetébe

De nem csak az amerikaiak vélik úgy, hogy Szaddám az éhségsztrájk ellenére jól van. A diktátor ügyvédje, Kalil al-Dulaimi is úgy nyilatkozott az AP-nek, hogy védencének az éhezés ellenére "jó a lelkiállapota és nagyon egészséges". Az ügyvéd ugyanakkor azt is elmondta, hogy bojkottálni fogják a per hétfői tárgyalását.

Szaddám és három társa július 7-én evett utoljára. Igaz, azóta is fogyaszt kávét és cukrozott teát, tehát kalóriabevitel szempontjából nem nevezhető éhségsztrájknak tiltakozásuk.

Szaddámot és társait 142 dudzsaili síita 1982-es meggyilkolásával vádolják. A faluban állítólag merényletet kíséreltek meg a diktátor ellen, aki bosszúból vérengzést rendelt el. Huszeinre augusztus 21-én újabb per vár, ebben a kurdok ellen indított nyolcvanas évekbeli támadások miatt felelhet. A szaddám utasítására indított hadműveletekben a becslések szerint százezer kurd vesztette életét.