Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Akasztása előtt még rágyújthat Szaddám

2006.12.28. 16:33
Vizet ihat, végrendelkezhet és dohányozhat kivégzése előtt Szaddám Huszein. A bukott diktátor nyolc lépcső megmászásával jut el a bitóig, ahonnan öt méteres mélységbe hullik majd alá. Nem fog szenvedni, és valószínűleg jelöletlen sírba temetik.

Narancssárga overálban, fején tölcséralakú fekete sipkában akasztják majd fel Szaddám Huszeint a Times értesülései szerint. Irakban 2004 óta van újra halálbüntetés, ez idő alatt 90 embert akasztottak fel, szunnitákat és síitákat vegyesen.

Megvallhatja bűneit

Egy, a kivégzéseket ismerő tisztviselő elmondása szerint az elítélteket narancssárga overálban vezetik a bitó alá. Mielőtt kivégeznék, az elítélteket, így majd Szaddámot is, meghallgatja egy három-négy tagú bíróság. Az elítélt itt megvallhatja bűneit, végrendelkezhet, leveleket hagyhat hátra rokonaira.

Ezután az elítéltet egy magánzárkába vezetik, a várószobába, ahol imádkozhat, vizet ihat és dohányozhat. Itt még dolgozhat végrendeletén és rendelkezhet a temetéséről is. "Az elítéltek általában három-négy órát húzzák itt az időt, van aki egy teljes napig is, de előbb-utóbb mind inkább túl akarnak esni az egészen" - idézte a Times a tisztviselőt.

Fogolykínzós csuklyában végzi

Amikor az elítélt végzett a várószobán, tölcséralakú fekete csuklyát húznak a fejébe, majd három-négy börtönőr kíséretében a bitó alá vezetik. A bitófa egy acélemelvényen áll, Szaddámnak nyolc lépcsőfokon kell majd felmennie, írja a Times. Itt várja a hóhér, aki szintén fekete maszkot visel, bár az övén legalább vannak lyukak a szemének.

A bitófa alatt csapóajtó van, mely egy öt méteres aknára nyílik. "Azonnal meghal, nem fog szenvedni" - nyilatkozta a tisztviselő. A halál beáltát orvos ellenőrzi, azután fehér lepellel takarják le a holttestet.

A Times értesülései szerint egyelőre nem tudni, hova temetik majd a bukott diktátort. Fiait a család tikriti mauzóleumában helyezték el, a lap szerint Szaddámot valószínűleg jelöletlen sírba fogják, nehogy a sírhely emlékhelly váljon.