Emőke
-4 °C
9 °C

Szaddám folytatta bírósági komédiáját

2006.02.14. 12:33
Hétfőn Bush gyalázta ordibálva, kedden Allah nagyságát éltette Szaddám Huszein. A bíróságot lejárató komédiába féltestvére is beszállt, ő alsóneműben jelent meg a tárgyaláson. A diktátor három napja tartó éhségsztrájkot emlegetett, bár ügyvédei hétfőn még tagadták, hogy éhezne.

"Három napja éhségsztrájkot folytatok vádlottársaimmal" - jelentette ki keddi bírósági tárgyalásán Szaddám Huszein a BBC jelentése szerint. Az iraki diktátor a múlt héten harangozta be éhségsztrájkját, ügyvédei vasárnapi és hétfői nyilatkozataikban azonban tagadták, hogy a bukott diktátor éhezéssel tiltakozna a bíróság és fogvatartásának körülményei ellen.

Szaddám, aki hétfőn több hetes bojkot után Bush ellenes jelszavakat üvöltözve tért vissza a tárgyalóterembe, kedden fekete öltönyt viselt és kezében a Koránt, a muzulmánok szent könyvét tartotta. Vádlott-társa és féltestvére, Barzán Ibráhim al-Haszan ennél is tovább ment, hétfő után kedden is alsóneműben jelent meg a bíróságon, írja a BBC.

Az ordibálás kedden sem maradt el, a tárgyalás ezért kisebb késéssel kezdődött, miután sikerült elcsitítani az Allah nagyságáról kiabáló vádlottakat.

A bukott diktátor és hét társa Dudzsail síita falu 148 lakosának 1982-es lemészárlása miatt áll bíróság elött. A keddi tárgyaláson két titkosszolgálati tisztet, illetve szaddám volt kultuszminiszterét, Hamed Juszef Hamadit hallgatnak meg tanúként. A per főügyésze szerint a tanúk nem önszántukból vallanak. Beidézésükre azonban nagy szükség volt, mivel ismereteik egyértelműen bizonyíthatják Szaddám és vádlottársai bűnösségét, írja a BBC.

Hétfőn két volt titkosszolgálati vezetőt idéztek be tanúként, de ők megtagadták a vallomást.

Szaddám és vádlottársai már az első tárgyalási naptól komikus eszközökkel próbálják lejáratni a bíróságot. Amikor a testület elnöke januárban lemondott, védőik bojkottot hirdettek, mondván az új főbíró politikailag elfogult. A tárgyalás pár ülésnapon a vádlottak nélkül folytatódott, a BBC jelentése szerint azonban a testület nem kockáztathatja tovább az ilyen eseteket, mert teljesen hitelét veszítené.