16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Leültették Szaddámot

2005.10.19. 15:26
Halálra is ítélhetik Szaddám Huszeint szerdán kezdődött perében. A bukott diktátor ellen elsőként 143 síita lemészárlása miatt indult eljárás, a diktátort a kezdés után rögtön rendre kellett utasítani.

Megkezdődött a népirtással és emberiesség elleni bűnökkel vádolt bukott iraki diktátor, Szaddám Huszein első pere Bagdadban. Huszeint és hét társát első körben 143 dudzsaili síita lemészárlásával vádolják, részben mert az ügyészek szerint ebben az esetben bizonyítható legkönnyebben a diktátor bűnössége.

A per azonnal botránnyal kezdődött. A láthatóan megöregedett diktátor az első adandó alkalommal nagy szónoklatba kezdett, de a bírák rendre utasították és a helyére ültették. Huszein csendben teljesítette az utasításokat. Később ismét ártatlannak vallotta magát. "Megismétlem, amit már mondtam, nem vagyok bűnös. Ártatlan vagyok" - hangoztatta.

Halasztottak volna

Szerda reggel még úgy tűnt, hogy a tárgyalást azonnal elnapolhatják. Szaddám új védőügyvédje ugyanis három hónap haladékot kért a védelem kidolgozására. A bíróság tekintettel volt a kérésre és a tárgyalást november 28-ig elnapolták. A diktátor nemrégiben menesztette nemzetközi ügyvédcsapatát, Halil Dulaimi pedig még nem tudott felkészülni a tárgyalásra.

A pert Bagdad nagy erőkkel védett kormánynegyedében, a Zöld Zónában tartják, egy külön erre az alkalomra megerősített épületben. A tárgyalás nyilvános, a per eseményeit kamerák rögzítik.

A biztonsági intézkedések indokoltnak tűnnek, a bukott diktátor hívei támadásokkal készülnek a per kezdetére. A diktátor pártja, a Baath az interneten megjelent közleményében az amerikai és a szövetséges hadseregek katonáinak megtámadására buzdította Szaddám híveit, jelentette a BBC. A per kezdete előtt nemsokkal máris aknagránátok csapódtak be a Zöld Zónában. A támadásban senki sem sérült meg.

Aggódnak a jogaiért

A per kezdete előtt nyilvánosságra hozták, ki vezeti a bírói testületet, ami akár halálra is ítélheti Szaddámot. Az öttagú bírói tanácsban a kurd Rizgar Mohammed Amin elnököl. A negyvenes éveinek végén járó jogász az Irak északi részén fekvő Szulejmaníja lakosa, az ottani bíróság bírája. 1980-ban szerezte jogi diplomáját a bagdadi egyetem jogtudományi karán. Kurd származása a későbbiekben akár a per kimenetelét is befolyásolhatja, mivel a síiták elleni mészárlás mellett hamarosan ötezer halabdzsai kurd elgázosítása miatt is vád alá helyezhetik a diktátort.

A bíróság elfogultsága Szaddám híveinek állandó érve, de nemzetközi emberi jogi szervezeteket is aggaszt. A Human Rights Watch szerint a bíróság "megsértheti az igazságos eljárás nemzetközi szabályait". Az Amnesty International három munkatársát delegálta a tárgyalásra, hogy azok adott esetben tiltakozhassanak az esetleges halálos ítélet ellen, írja a BBC.  • Hírek
  • Bankszámla