György
16 °C
24 °C

Senki nem vall Szaddám ellen?

2004.06.08. 10:40
Hiába van fogságban, zsarnokságának tanúi nem mernek Szaddám Huszein ellen vallani - írja a Times. A londoni napilap értesülései szerint a tárgyi bizonyítékok is hiányoznak a diktátor elleni erős vádirathoz.
A tanúk és a bizonyítékok is hiányoznak a Szaddám Huszeinnel szembeni erős vád felépítéséhez - jelentette a Drudge Report. Egy a londoni Timesnak nyilatkozó brit tisztviselő szerint Huszein rémtetteinek tanúi, a megtorlásoktól tartva nem mernek előállni történeteikkel.

Riadt hallgatás

Az amerikai vezetésű koalíció ugyan negyvenet elfogott a bukott rezsim 55 legkeresettebb vezetője közül, várhatóan egyikük sem fog a zsarnok ellen tanúskodni. "A félelem az oka. Szaddám ugyan fogságban van, a többi letartóztatott azonban tapasztalatból tudja, hogy ha tanúskodik, családján állhatnak bosszút" - idézi a neve elhallgatását kérő tisztviselőt a Times.

A forrás szerint a nyomozók dolgát az is nehezíti, hogy Szaddám gyakorlott volt a felelősség átruházásában. "A parancsokat alsóbb vezetői szinteken hozták meg, lehetetlenné téve a parancs útjának lenyomozását és a közvetlen felelősség megállapítását" - mondta. A diktátor ráadásul egyes értesülések szerint az összes olyan terhelő dokumentumot megsemmisítette, ami közvetlen felelősségére utalna.

Húszan védik

A bukott zsarnok jelenleg amerikai fogságban van, ügyét - valószínűleg kormánya több más tagjának perével együtt - iraki büntetőbíróság fogja tárgyalni. A vádpontok között szerepelhetnek a dél-iraki síiták ellen elkövetett emberiesség elleni bűnök és a kuvaiti háborúban elkövetett háborús bűnök. Feltevések szerint Irán is vádat emelne egykori fő ellensége ellen az 1980-88 közötti irak-iráni háború hadifoglyainak megkínzása miatt.

A diktátort húsz tagú ügyvédcsapat védi. A család által felkért védők máris panaszt emeltek az amerikai hatóságok ellen, mivel nem tarthatják a kapcsolatot ügyfelükkel. Az ügyvédek szerint az amerikaiak a genfi egyezményt sértő módon tartják fogva Huszeint.