Csak részsikert hozott Irán rakétatesztje

2006.05.24. 16:56
Irán újabb Sihab-3 rakétakísérletet hajtott végre, a teszt azonban csak részben volt sikeres. Az időzítés nem lehetett véletlen, kedden amerikai-izraeli csúcstalálkozót tartottak Washingtonban, Libanonban pedig Izrael kivonulását ünnepelték. A zsidó állam nem tűnik ijedtnek, külön védelmi rendszert fejlesztett ki Irán ellen.

Irán kísérletet hajtott végre kedd éjszaka egy Sihab-3 típusú közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely bevetés esetén elérhetné Izraelt és a térségben található amerikai célpontokat is, jelentette az Izrael Rádió. A tesztet néhány órával George Bush, az Egyesült Államok elnöke és Ehud Olmert izraeli miniszterelnök washingtoni találkozója előtt jelentették be. Az egyeztetés egyik kiemelt témája az iráni atomválság rendezése volt.

Készenlétben a Hezbollah

Katonai források szerint nem egyértelmű, hogy a Sihab-3 újonnan fejlesztett funkciói miatt volt-e szükség a kísérletre. Azt azonban nem tartják véletlennek, hogy a tesztelés épp az amerikai-izraeli csúcstalálkozó, valamint Haszan Nasrallah Hezbollah vezér bejrúti beszédének idejére esett, írja a Jerusalem Post. Libanonban kedden ünnepelték Izrael kivonulásának hatodik évfordulóját.

„Ami elriasztja az ellenséget a támadástól, az az ellenállási mozgalom állandó készenléte” – mondta Nasrallah támogatóinak tömege előtt. „Izrael északi része mára az ellenállási mozgalom rakétáinak hatótávolságába került: a kikötők, a támaszpontok, gyárak és minden egyéb elérhető számunkra” – tette hozzá.

A Sihab-3 tesztelése hírügynökségi beszámolók szerint csak „részben volt sikeres”, ennek oka azonban egyelőre ismeretlen. Irán a rakéta 1300 kilométeres hatótávolságának bővítésén dolgozik, tavaly sikeres kísérletet hajtottak végre szilárd hajtóanyagú rakétahajtóművel.

Rakétabiztos védelem

Decemberben Izrael sikeresen tesztelte az Iránból érkező rakétatámadások elleni védelmi rendszerét, az Arrow 2 rakétarendszert. A kísérletben fel tudtak tartóztatni egy Izrael irányába kilőtt, szimulált Sahab-3 rakétát, ami magasabbról érkezett, mint a 13 korábbi gyakorlat során.

Eliakim őrnagy, az Arrow rakétabázis parancsnoka a Jerusalem Post-nak még áprilisban adott nyilatkozatában elmondta, hogy alakulata állandó készültségben van. Az őrnagy a közelmúltban azt az utasítást kapta, hogy csapata „fokozza tovább a készültséget” az iráni helyzet alakulása miatt.

Az Arrow rakéta képes feltartóztatni és megsemmisíteni bármilyen Iránból Izrael felé kilőtt rakétát, akár nem-konvencionális robbanófejjel rendelkezőket. Ha Izrael vagy az Egyesült Államok megtámadná Iránt, Teherán nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat lőne ki Izraelre, vélik szakértők.  • Tippek
  • Bankszámla