Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Magánhadsereg olajtársaságnak?

2001.02.07. 13:58
Saját költségén fegyverezte fel a Shell olajtársaság a nigériai rendőrséget a nyolcvanas években - ismerte el a cég egyik képviselője. A vállalat továbbra is tagadja, hogy bármi köze volna azokhoz a gyilkosságokhoz, amelyeket a katonai diktatúra időszakában követtek el, és amelyekért helyi és nemzetközi szervezetek szerint közvetve a Shell a felelős.
A Shell nigériai leányvállalata, a Shell Petroleum Development Company 1983-ban saját költségén fegyvereket vásárolt a helyi rendőrség számára - ismerte el a társaság vezérigazgató-helyettese egy vizsgálóbizottság előtt. A Nigeria Today február 5-i száma szerint Egbert Imomoh tagadta, hogy a társaságnak bármi köze volna azokhoz a gyilkosságokhoz, illetve emberjogi visszaélésekhez, amellyel a biztonsági erőket vádolják, és amelyek állítólag a vállalat tevékenységéhez köthetők.

Vizsgálják a visszaéléseket

Imomoh annak a vizsgálóbizottságnak nyilatkozott, amelyet az 1983-ban hatalmon lévő katonai junta visszaéléseinek kivizsgálására állított fel a civil nigériai kormányzat. Az üzletember elismerte, hogy a vállalat saját költségén vett a Shell helyi tulajdonát őrző rendőrségnek 107 pisztolyt és hozzávaló lőszert. Ezt azzal indokolta, hogy több szabotázs, lopás, és rablás történt a cég kárára. Imomoh úgy tudja, hogy a fegyvereket a rendőrség soha nem használta, legfeljebb arra, hogy a levegőbe lövöldözzenek.

A Nigériai Nagykövetség munkatársa az Index megkeresésére elmondta, hogy valóban létezett egy helyi megállapodás a nyolcvanas években a Shell és a helyi rendőrség közt az olajkutak védelméről. Arról, hogy a fegyvervásárlás legálisnak tekinthető-e, a kereskedelmi attasé csak annyit közölt, hogy az illetékes bizottság még vizsgálódik az ügyben.

Shell-Pakisztán
Pakisztáni környezetvédő szervezetek január végén beperelték a Shellt, mert az energiaóriás olajfúrást tervez a Kirthar nemzeti parkban - közölte a Friends of the Earth nevű szervezet. A törvény elvileg ezt elvileg nem teszi lehetővé, de a tartomány kormányzója - aki politikai pályafutását megelőzően a Shell-Pakisztán igazgatója volt - úgy módosította a helyi jogszabályokat, hogy a cég lefektethessen egy vezetéket. A fúrás megkezdéséhez a pakisztáni olajminiszter engedélyére van szükség - Usman Aminuddin korábban a Burshane nevű Shell-leányvállalat egyik igazgatója volt. A Friends of the Earth közölte: Shell-ellenes kampányra készül Britanniában.

A Shell és Nigéria hosszú története

A Niger-deltában több mint negyven éve olajat kitermelő Shell Oilt helyi és nemzetközi szervezetek többször megvádolták, hogy óriási környezeti károkért és területkisajátításokért felelős, a helyiek ellenkezését pedig az állami erőszakszervezetekkel töreti le. Egész falvakat égettek fel, egy helyi aktivista esete pedig a világsajtót is bejárta: Ken Saro-Wiwát 1995-ben azért végezte ki a nigériai kormány, mert a vádak szerint erőszakot szított a környéken.

A védelem - köztük olyan szervezetek, mint a Greenpeace vagy a Friends of the Earth - szerint Wiwa mindössze a Shell által okozott - környezeti és egyéb - károk ellen emelte fel a szavát. A társaság tagadja a vádakat, és azt, hogy felelős volna az eseményekért.