Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erős Amerika - instabil harmadik világ

2002.01.25. 07:33
A következő két évtized gyors gazdasági növekedése Amerikában és Európában instabilitáshoz és válsághoz is vezethet a fejlődő országokban, áll egy most megjelent tanulmányban, amelyet a RoyalDutch/Shell készített. Egy alternatív jövőkép szerint azonban az amerikai gazdaság lassulása a neoliberalizmus bukásához vezethet a fejlődő országokban.
A holland-brit energiakonszern minden három évben készít egy tanulmányt a "világ helyzetéről", amely a vállalat előtt álló stratégiai döntéseket hivatott segíteni. A tanulmányok a következő 15-20 évre tartalmaznak jóslatokat. Erre azért van szükség, mert az energiaipari befektetések általában nagyon sokba, dollármilliárdokba kerülnek, és az iparág különösen érzékeny a politikai és társadalmi változásokra.

Business Class - elhúz a Nyugat

A legújabb felmérés két forgatókönyvet vázol fel a világ következő 20 évéről. Az első, amelyet a találó "Business Class" névre kereszteltek, gyors gazdasági növekedést jósol az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. Amerika továbbra is világelső lesz gazdaságilag és technológiailag; az Európai Unió 24 tagúra bővül. Folytatódik a globalizációs folyamat, gazdaságilag egységesedik a világ - főként az elit világa.

A Nyugat gyors fejlődése azonban sok bajt okozhat másutt. A fejlődő országok Amerika és az EU sikereit látván maguk is sebes, nyugati mintájú reformokba, deregulációba fognak, de ez nem minden esetben vezet felzárkózáshoz. A Shell-jelentés egyenesen súlyos gazdasági válságot jósol Indiában 2007-re.

Japán tovább stagnál, folytatódik a gazdaság 1990 óta tartó haldoklása, de a válság mélyülése erősíti azokat a hangokat, amelyek reformokat követelnek. Afrikában tovább nőnek a jövedelmi különbségek, az AIDS-halálozások nagy száma viszont a bérek megugrásához vezet a szinte elnéptelenedő vidéki településeken.

Eszerint a szcenárió szerint az Egyesült Államok növekvő dominanciája, és a fejlődő országok viszonylag sikertelen kísérletei a felzárkózásra instabilitáshoz vezetnek világszerte.

Prism - az amerikai modell kudarca

A másik, "Prism", azaz Prizma névre keresztelt jövőverzió szerint csökken az Egyesült Államok hegemóniája. Lassuló gazdasága miatt Amerika figyelme a nyugati félteke felé fordul. Lassul az Európai Unió gazdasági növekedése is, viszont tovább nő Németország dominanciája.

Mivel az "amerikai modell" e forgatókönyv szerint sokat veszít vonzerejéből, sok fejlődő ország más útvonalat választ. A kilencvenes években "divatos" nyugati típusú liberalizáció és dereguláció helyett az állami, kormányzati beavatkozásra épülő gazdaságpolitikát részesítik előnyben. Ennek megfelelően Japán is feladja reformpolitikáját. Az afrikai országok adósságának nagy részét elengedi a Nyugat; a térségben erősödik a gazdasági integráció.

Eszerint a verzió szerint a nyugati, liberális modell követése kisebb gazdasági növekedéshez vezet a fejlődő országokban. Ugyanakkor a gyakran népszerűtlen és szociális feszültséget okozó reformok elmaradása azt jelenti, hogy az érintett országok gazdaságát és társadalmát kevésbé érintik a kapitalizmus ciklikus válságai.

A Shell korábbi jóslatai is igen óvatosak voltak, rendre két verziót tettek közzé. A kilencvenes években készített forgatókönyvek mind további liberalizációt, a globalizáció gyorsulását állították szembe a folyamat lassulásával vagy hirtelen megakadásával. Az olajárak ingadozása a kilencvenes évek végén azonban teljesen váratlanul érte a vállalatot, jelezve, hogy a nagyívű trendek felvázolása aligha elégséges az életben maradáshoz a zavaros ágazatban.