Lukács
4 °C
15 °C
283 677 szavazat
371 560 szavazat

Erős Amerika - instabil harmadik világ

2002.01.25. 07:33
A következő két évtized gyors gazdasági növekedése Amerikában és Európában instabilitáshoz és válsághoz is vezethet a fejlődő országokban, áll egy most megjelent tanulmányban, amelyet a RoyalDutch/Shell készített. Egy alternatív jövőkép szerint azonban az amerikai gazdaság lassulása a neoliberalizmus bukásához vezethet a fejlődő országokban.
A holland-brit energiakonszern minden három évben készít egy tanulmányt a "világ helyzetéről", amely a vállalat előtt álló stratégiai döntéseket hivatott segíteni. A tanulmányok a következő 15-20 évre tartalmaznak jóslatokat. Erre azért van szükség, mert az energiaipari befektetések általában nagyon sokba, dollármilliárdokba kerülnek, és az iparág különösen érzékeny a politikai és társadalmi változásokra.

Business Class - elhúz a Nyugat

A legújabb felmérés két forgatókönyvet vázol fel a világ következő 20 évéről. Az első, amelyet a találó "Business Class" névre kereszteltek, gyors gazdasági növekedést jósol az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. Amerika továbbra is világelső lesz gazdaságilag és technológiailag; az Európai Unió 24 tagúra bővül. Folytatódik a globalizációs folyamat, gazdaságilag egységesedik a világ - főként az elit világa.

A Nyugat gyors fejlődése azonban sok bajt okozhat másutt. A fejlődő országok Amerika és az EU sikereit látván maguk is sebes, nyugati mintájú reformokba, deregulációba fognak, de ez nem minden esetben vezet felzárkózáshoz. A Shell-jelentés egyenesen súlyos gazdasági válságot jósol Indiában 2007-re.

Japán tovább stagnál, folytatódik a gazdaság 1990 óta tartó haldoklása, de a válság mélyülése erősíti azokat a hangokat, amelyek reformokat követelnek. Afrikában tovább nőnek a jövedelmi különbségek, az AIDS-halálozások nagy száma viszont a bérek megugrásához vezet a szinte elnéptelenedő vidéki településeken.

Eszerint a szcenárió szerint az Egyesült Államok növekvő dominanciája, és a fejlődő országok viszonylag sikertelen kísérletei a felzárkózásra instabilitáshoz vezetnek világszerte.

Prism - az amerikai modell kudarca

A másik, "Prism", azaz Prizma névre keresztelt jövőverzió szerint csökken az Egyesült Államok hegemóniája. Lassuló gazdasága miatt Amerika figyelme a nyugati félteke felé fordul. Lassul az Európai Unió gazdasági növekedése is, viszont tovább nő Németország dominanciája.

Mivel az "amerikai modell" e forgatókönyv szerint sokat veszít vonzerejéből, sok fejlődő ország más útvonalat választ. A kilencvenes években "divatos" nyugati típusú liberalizáció és dereguláció helyett az állami, kormányzati beavatkozásra épülő gazdaságpolitikát részesítik előnyben. Ennek megfelelően Japán is feladja reformpolitikáját. Az afrikai országok adósságának nagy részét elengedi a Nyugat; a térségben erősödik a gazdasági integráció.

Eszerint a verzió szerint a nyugati, liberális modell követése kisebb gazdasági növekedéshez vezet a fejlődő országokban. Ugyanakkor a gyakran népszerűtlen és szociális feszültséget okozó reformok elmaradása azt jelenti, hogy az érintett országok gazdaságát és társadalmát kevésbé érintik a kapitalizmus ciklikus válságai.

A Shell korábbi jóslatai is igen óvatosak voltak, rendre két verziót tettek közzé. A kilencvenes években készített forgatókönyvek mind további liberalizációt, a globalizáció gyorsulását állították szembe a folyamat lassulásával vagy hirtelen megakadásával. Az olajárak ingadozása a kilencvenes évek végén azonban teljesen váratlanul érte a vállalatot, jelezve, hogy a nagyívű trendek felvázolása aligha elégséges az életben maradáshoz a zavaros ágazatban.