Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Testével védi Irakot a nyugati emberpajzs

2003.02.17. 17:03
Örömmel fogadták az irakiak az emberpajzs akció első hetvenöt önkéntesét. Bár a csoport nem Huszeint kívánja megvédeni, az irakiak stratégiai létesítményekhez irányítják őket. A szervezők húszezer ember csatlakozására számítanak, pillanatnyi állás szerint lesznek vagy kétszázan.
Megérkezett az "emberpajzs" első csoportja Irakba. A Huszein diktatúráját az igazság nevében akár saját testükkel is megvédeni kész hetvenöt "békeaktivista" - köztük egy háromgyermekes családanya és egy vállalkozását elhagyó üzletember - egyhónapos szárazföldi és tengeri utazás után érkezet meg Bagdadba. A csoporthoz még több tucatnyian csatlakoznak, őket az ország stratégiai fontosságú létesítményeihez irányítják.

Nem garantálják testi épségüket

"Politikailag kívánjuk ellehetetleníteni a bombázásokat" - nyilatkozta a BBC-nek Torben Franck, a csoport szóvivője. Reménykedésük azonban nem talált túl sok megértésre az amerikai hadsereg részéről, az Irak megtámadására készülő haderő csupán annyit közölt a tiltakozókkal, hogy nem tudja garantálni testi épségüket.

A kockázatokkal honlapjuk tanúsága szerint a hivatalosan "Igazság, Méltányosság, Béke Emberpajzs Akció Irak" nevet viselő csoport vezetői is tisztában vannak. "Minden résztvevő veszélyben van... de ha jobban belegondolnak, az igazságtalan hallgatólagos támogatása még nagyobb veszélyt jelent" - írják a szervezők.

Szolidaritásból védik a stratégiai létesítményeket

Franck tagadta, hogy akciójuk csak Huszein propagandacéljait szolgálja, mi több, állítása szerint nem áll szándékukban megvédeni a diktátort. "Az iraki nép iránti szolidaritásunkat akarjuk csak kifejezni" - mondta. Arra nem adott magyarázatot, hogy ezt miért a stratégiai jelentőségű létesítmények védelmével kívánják megtenni.

Nemsokára majd kétszázan lesznek

A csoporthoz hamarosan száz újabb önkéntes "pajzs" csatlakozik, repülőgépük csütörtökön indul Londonból. Bár a szervezők húszezer ember mozgósításában reménykednek, egyelőre csak százan csatlakoznak az Irakban tartózkodó csoporthoz. Az irakiak mindenesetre örömmel fogadták a kisszámú önkéntest - írja a BBC. Huszein már az 1991-es öbölháború idején is emberpajzs bevetését fontolgatta, akkor önként jelentkezők híján az ország területén őrizetbe vett nyugati állampolgárokkal vette volna körbe stratégiai fontosságú létesítményeit. A tervet végül elvetették.