Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Rumsfeld: Az emberpajzs háborús bűncselekmény

2003.02.20. 11:11
Elmaradhat a háború ha Huszein lemond, megbuktatják, vagy együttműködik az ellenőrökkel - mondta az amerikai védelmi miniszter. Rumsfeld szerint az élőpajzsok használata háborús bűncselekmény. Myers vezérkari főnök Bagdadot tenné felelőssé azért, amit az emberpajzs szervezői "szétrepülő emberi maradványok látványának" hívnak.
Három lehetőség van az iraki háború elkerülésére, Huszein lemond, megbuktatják, vagy együttműködik az ENSZ határozataival - jelentette ki Donald Rumsfeld szerdán. "idővel eldől", hogy ezek közül melyik valósulhat meg - nyilatkozta a CNN-nek az amerikai védelmi miniszter. "A háború nem elkerülhetetlen" - jelentette ki az eddigi megnyilvánulásai alapján egyértelműen háborúpárti Rumsfeld, bár "az idő fogy".

Biztosítják Irak egységét

Ha háború lesz, az Egyesült Államok biztosítja Irak egyben maradását - jelentette ki Rumsfeld. Ennek érdekében az amerikaiak "szemmel tartják" majd az ország északi részén lakó kurdokat. "Csapatokat fogunk állomásoztatni a kurd területeken, hogy ne törhessen ki zűrzavar" -mondta a CNN-nek.

A védelmi miniszter szerint Huszein "élő pajzsokat" telepít katonai létesítményei köré. A diktátor mecseteket, iskolákat, kórházakat és árvaházakat épített a hadsereg laktanyáinak közelébe. "Ez nem taktika, ez háborús bűncselekmény" - jelentette ki.

Szétrepülő fehér testrészek

Az iraki diktátort nyugati önkéntesek is támogatják, hétfőn hetvenöt emberpajzs-aktivista érkezett Bagdadba. Egy szervező szerint a csoport abban bízik, hogy a Fehér Ház visszaretten a bombázásoktól, ha "a szétrepülő iraki emberdarabok közé egy két fehér, nyugati is keveredik". Richard Myers tábornok szerint azonban a felelősség Bagdadot terhelné ezért.

Sérti a genfi egyezményt

"Fegyvertelen embereket élő pajzsnak használni, még ha önkéntesen jelentkeznek is, háborús jogot sért" - jelentette ki a vezérkari főnökök egyesített tanácsának főnöke. "Az ehhez hasonló iraki akciók emellett még háborús bűncselekménynek is számítanak, azaz a diktatúra megsértené a genfi egyezményt" - mondta.  • Eladnék
  • Hírek