Sára, Márió
2 °C
6 °C

A síiták ellenállásába ütközhet az amerikaiak terve

2003.04.15. 15:19
Elutasítja az amerikaiak iraki szerepvállalását a teheráni támogatású, tizenötezer fegyveressel rendelkező Iszlám Forradalom Iraki Tanácsa. Az ország lakosságának hatvan százalékát kitevő síiták legnagyobb szervezete nem vesz részt az iraki átmeneti közigazgatás kiépítését célzó konferencián.
Tiltakozásul az amerikaiak szerepe miatt távol maradt az iraki ellenzéki csoportok és törzsi vezetők konferenciájáról a legnagyobb síita szervezet. Az Iszlám Forradalom Iraki Tanácsa (SCIRI) nevű szervezet húszezer tüntetője a "nem Amerikára, nem Szaddámra" jelszót skandálva tiltakozott a konferencia helyszínén, Nászírijában.

A találkozó az amerikaiak első kísérlete lett volna a háború utáni közigazgatás kiépítésére - jelentette a BBC. Az ország lakosságának hatvan százalékát kitevő síiták legnagyobb, iráni támogatású szervezetének támogatása jelentős kudarcot jelenthet az Egyesült Államoknak.

A nászírijai konferenciát Zalmay Khalilzad amerikai különmegbízott, az afgán ideiglenes kormány egyik megszervezője vezeti, részt vesz rajta Jay Garner, az amerikai adminisztráció iraki kormányzó-jelöltje. A gyűlésen mintegy száz iraki emigráns szervezet, törzsi vezető és ellenzéki csoport képviselteti magát.

A SCIRI-t az iráni kormány támogatja anyagilag, a szervezetnek tizenötezer felszerelt fegyverese van.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft