Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Iráni ügynökök propagálják az iszlám forradalmat?

2003.04.24. 10:19
Az amerikaiak szerint iráni titkosügynökök és fegyveresek állhatnak az elmúlt napok Amerika-ellenes demonstrációi mögött. Erre utalhat, hogy az iraki lakosság hatvan százalékát kitevő síiták egy része az iránihoz hasonló iszlám forradalmat követelt. Az amerikaiak egyelőre ismeretlen csatornákon át figyelmeztették Teheránt: ne zavarjon be Irakban.
Ne zavarja meg Irak demokráciába vezető útját - figyelmeztette Iránt az Egyesült Államok. Az amerikai hírszerzés információi szerint iráni ügynökök és Teherán támogatását élvező milíciák állhatnak az elmúlt napok Amerika-ellenes síita tüntetései mögött - írja a CNN.

Hivatalosan titkolóznak

A titkosszolgálatok értesüléseit Ari Fleischer ugyan nem erősítette meg egyértelműen. Megfogalmazása szerint az Egyesült Államok kormányát "aggasztja" az ügynökök beszivárgásának lehetősége. "Megüzentük Iránnak, hogy ne zavarjon bele az újjáépítésbe, márpedig ha ügynököket küldenek a síita lakosság destabilizálására, az egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik" - nyilatkozta Fleischer a CNN-nek.

Az Egyesült Államok és Irán hivatalosan nem áll diplomáciai kapcsolatban, így nem tudni, az amerikaiak hogyan és kinek üzentek. Ari Fleischer minderről csak annyit mondott, "köztudott kommunikációs csatornákon keresztül" üzentek.

A titkosszolgálat egy meg nem nevezett munkatársa szerdán számolt be a CNN-nek a hírszerzés iráni ügynökökre vonatkozó gyanújáról. A felderítés információi szerint az ügynökök és feltehetően az iráni székhelyű Badr Brigád milicistái is a síita többségű Nadzsaf, Kerbala és Bászra városában tevékenykednek.

A síiták a elmúlt napokban több százezres zarándoklatot tartottak a vallási irányzat szent városában, Kerbalában. Az ország lakosságának hatvan százalékát kitevő népcsoport tagjai több ezres Amerika-ellenes demonstrációkat is tartottak, iszlám forradalmat követelve Irakban.