Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

A káosznál még a síiták uralma is jobb

2003.05.29. 14:19
A sária, azaz az iszlám jog alapján hozta meg első ítélet Bagdad egyetlen működő bírósága. A síita papság a háború utáni káoszban átvette a kezdeményezést, az igazságszolgáltatás után a rendfenntartásban is szerepet vállalna. Szerveződőben a vallási rendőrség.
Alig fél órás tárgyalás után hozta meg első ítéletét Bagdad első iszlám bírósága. Sejk Abasz Rubai testülete a sária szabályai alapján kompenzáció nélkül kilakoltatott hét kereskedőt egy iszlám iskola számára kinézett épületből. Az épületet még a Baath párt építtette egy mecsethez tartozó területre az egykori Szaddám Cityben - írja a Washington Post bagdadi tudósítója.

Törvényen kívül

A most Szadrvárosnak nevezett síita szegénynegyedben egy hónappal ezelőtt kezdtek szerveződni az egyházi bíróságok. Eddig csak Rubai testülete kezdte meg működését, eddig tíz gyors ítéletet hozott.

Szaddám Huszein rezsimjének április 9-i bukása után káosz uralkodott el a városon, a szegénynegyedek lakói fosztogatásokba kezdtek. A rendfenntartó erők megszervezésével ezeknek sikerült véget vetni, az igazságszolgáltatás azonban szünetel - írja a Post.

A bíróságok munkáját hamarosan a síita papság - az elemzők szerint az amerikai hadsereg után a legszervezettebb erő az országban - vette át.

Aggasztó befolyás

A vallási vezetők befolyása valóban aggasztó - ismerte el egy, a lapnak név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő. Ennek ellenére az iraki megszállást koordináló amerikaiak kevés esélyt látnak arra, hogy rövid távon változzon a helyzet.

A bírósági munka újrakezdése előtt az amerikaiak új alkotmányt, büntetőtörvénykönyvet fogadtatnának el - ehhez azonban fel kéne állnia az iraki kormánynak - írja a Post. Az átmeneti testület létrehozása azonban hetek óta húzódik, megalapításának határidejét folyamatosan kitolják. A legutóbbi becslések szerint leghamarabb július elejére állhat fel a testület.

Szerveződőben a vallásrendőrség

Addig is a helyieknek el kell fogadniuk az iszlám törvénykezést. "Mi mást tehetnénk" - kérdezte a Post tudósítójától Rubai ítéletének egyik kárvallottja. "Káosz van, nincsenek polgári bíróságok. A mecseteké a hatalom" - tette hozzá társa, egy 36 éves vaskereskedő.

A papság a bíróság mellett a rendfenntartásban is szerepet vállalna, a Post jelentése szerint egyes mecsetek bizottságokat hoztak létre "az erkölcs hirdetésére és a kicsapongások megelőzésére". A bizottságok a lap helyszíni tudósítója szerint valójában a tálib vezetésű Afganisztánból és a síita Iránból már ismert vallási rendőrség egységei.