Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Újabb síita lázadás készül Irakban?

2004.08.06. 12:34
Bagdadban, Nedzsefben, Nászírijában és Bászrában is harcok törtek ki a szélsőséges síiták és a koalíciós alakulatok között. Nedzsefben, a tavaszi lázadás központjában helikoptereket kellett bevetni.
Heves harcok törtek ki síita szélsőségesek és a koalíciós haderő alakulatai között Irak több városában is. Nedzsefben a hetek óta fokozódó feszültség után csütörtökön robbantak ki harcok, az amerikai helikopterek pénteken már rakétákkal lőtték a tavaszi síita lázadást vezető Moktada asz-Szádr szélsőséges hitszónok magánhadseregének állásait. Az összecsapásokban a Mehdi Hadsereg hét fegyverese, egy amerikai katona és kilenc civil vesztette életét.

Harcok törtek ki Bagdadban is, a csütörtök este óta tartó összecsapásokban tizenkilencen életüket vesztették, száztizenegyen megsebesültek.

Harcok Nászírijában is

Szádr ugyan a fegyverszünet betartását kérte csapataitól, a napok óta tartó feszültség harcokba torkolt - jelentette a BBC. Nedzsef város vezetői csütörtökön kérték az amerikai tengerészgyalogság segítségét a rend helyreállításához.

A BBC jelentése szerint Naszírijában is harcok törtek ki a Mehdi Hadsereg harcosai és az olasz békefenntartók között. A harcokban négy civil vesztette életét a helyi hatóságok közlése szerint. A lázadók gránátokkal támadtak a járőröző olasz alakulatokra.

"Nagyon feszült éjszaka volt, teljes készültségben vagyunk" - nyilatkozta a Reutersnek Ettore Sarli százados, az olasz csapatok szóvivője. Mint mondta, az olasz csapatok ellenőrzésük alatt tartják a város központját és hídjait. A helyzet megoldása érdekében közvetítésre kérték a helyi hatóságokat az olasz katonaság és a lázadók között.

Lövöldözés Bászrában

Harcok robbantak ki a dél-iraki Bászrában is. A várost ellenőrző brit alakulatok két lázadó síitával végeztek. Egyes összesítések szerint az egy napja tartó, négy városra is kiterjedő összecsapásokbnak már ötvenkét halottja és százhetvennégy sebesültje van - jelentette az MTI.

A dél-iraki síiták idén húsvétkor robbantottak ki lázadást Moktada asz-Szádr vezetésével. A két hónapig elhúzódó harcok teljes egészében destabilizálták a háborút követő évben még békésnek számító déli országrészt is.