Benedek
-5 °C
5 °C

Síiták sietnek Fallúdzsa felmentésére

2004.04.08. 11:58
Évezredes vallási gyűlölködésüket félretéve síiták és szunniták együtt indultak az amerikaiak által hétfő óta ostromlott Fallúdzsa felmentésére. A szunnita ellenállókért a kurd Moszulban is szimpátiatüntetést tartottak.
Síiták és szunniták ezrei indultak csütörtök reggel Bagdadból Fallúdzsa felé, hogy segítséget nyújtsanak az amerikaiak által ostromlott város lakosságának. Az emberek gyalog indultak el egy nyugat-bagdadi mecsettől, amelynél kora reggel óta gyülekeztek.

Az őket követő teherautók élelmiszerrel és gyógyszerekkel megrakodva vágtak neki az 50 kilométeres útnak.

Hadiállapot hétfő óta

A menet azon az útvonalon haladt, amelyen nem sokkal korábban gerillák harckocsi-elhárító rakétafegyverekkel amerikai járművekre támadtak. Egy polgári tartálykocsira és két kamionra csaptak le a fővárostól 20 kilométerre nyugatra. A Kalasnyikov géppisztolyokkal felfegyverkezett gerillák örömtáncot jártak a lángba borult járművek körül.

Az amerikaiak hétfő óta ostromolják a szunnita ellenállás központját. A várost teljesen körülzárták, a harcok során a tüzérséget és a légierőt is bevetették.

Egységesedő nemzet

A fallúdzsaiakért a főként kurdok lakta Moszulban is szimpátiatüntetést tartottak. A sok rosszhír között némi megnyugvást jelenthet a hatalom június 30-i átadására készülő amerikaiaknak, hogy megmozdulást kizárólag iraki rendfenntartók biztosították, amerikai katonák nem voltak a környéken. Szerdán a kurd-arab vegyeslakosságú Kirkukban tartottak szimpátiatüntetést.

A demonstrálók a Fallúdzsa felmentésére indulókhoz hasonlóan az iszlám egységét éltették. A szolidaritás új elem az eddig a nemzetiségi megosztottság mellett vallásilag is megosztott Irakban.

Két tengerészgyalogost öltek meg az orvlövészek

Két tengerészgyalogost lelőttek csütörtökön orvlövészek a szunnita lázongások helyszínén, a Bagdadtól nyugatra fekvő Fallúdzsában - közölte egy amerikai tengerészgyalogos tiszt. A tiszt elmondása szerint egy harmadik tengerészgyalogos a lábán sebesült meg. Az amerikai katonákat Fallúdzsa ipari negyedében támadták meg. Az amerikai egységek hétfőn széleskörű hadműveletet indítottak Fallúdzsában a négy amerikai civil áldozatot követelő múlt heti mészárlások tetteseinek elfogásáért.

A szunnita háromszögben fekvő városban zajló összecsapásoknak 105 iraki áldozata volt, és több, mint kétszázan megsebesültek hétfő este óta - közölte korábban az al-Dzsazíra arab hírtelevízió a hely kórházi források jelentését idézve. Több, mint 632 amerikai katona vesztette életét az arab ország megszállásának kezdete, 2003 márciusa óta, ebből 444 katona harcokban esett el. Közülük majdnem ötszázan haltak meg 2003. május elseje óta, amikor George Bush amerikai elnök befejezettnek nyilvánította az Irakban zajló főbb hadműveleteket.