Valér
-2 °C
0 °C

Terrortámadás ért egy francia tankert

2002.10.06. 21:27
Valószínűleg terrortámadás miatt robbant fel és gyulladt ki egy francia olajszállítóhajó Jemen partjainál. Bár a hatóságok balesetre gyanakszanak, a tanker kapitánya szerint csak egy gyorsmozgású, robbanószerekkel megpakolt jármű okozhatott akkora rombolást, hogy a hajó felrobbanjon.
Egy kisebb hajó rohant bele abba a francia olajszállító hajóba, amelyik Jemen partjainál gyulladt ki egy robbanás után - mondták el a tanker tulajdonosai. A helyi francia nagykövetség első jelentése szerint a robbanás terrorakció következménye volt, a jemeni hatóságok balesetre gyanakodnak.

Csak merénylet lehetett

"Teljesen valószínűtlen" hogy terrortámadáson kívül bármi más a hajó felrobbanását okozhatta volna - mondta el a BBC-nek Peter Raes, a francia tanker kapitánya. A jemeniek szerint a robbanást akár az olajtartály szivárgása is okozhatta. A kapitány szerint azonban a hajó tartályai vadonatújak, a szállított nyersolaj pedig nagyon nehezen kap lángra.

Gyorsmozgású támadó

Raes szerint a robbanás egyértelműen a USS Cole hadihajó két évvel ezelőtti felrobbantására emlékeztette. "Ez az egyetlen referencia, ami az eszembe jut" - nyilatkozta a BBC-nek. A Cole hadihajót az ádeni kikötőben robbantották fel, a támadásban 17 amerikai katona vesztette életét.

Valószínűsíti a támadást az is, hogy a hajó oldalán hét-nyolc méter átmérőjű lék keletkezett. Ekkora kárt csak egy nagytestű, vagy egy gyorsmozgású hajó okozhat - véli a kapitány. Gyanúja szerint a támadó hajón robbanószer is volt, különben nem gyulladt volna ki a kevéssé gyúlékony nyersolaj.

A hajó 25 tagú személyzetéből 24 embert kimenekítettek, a tengerészek könnyebb sérülésekkel megúszták a katasztrófát. Nem találták meg eddig azonban a hajó egyik bolgár matrózát, a hatóságok folytatják a keresést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!