Bernadett
0 °C
4 °C

Razziasorozat Londonban

2005.07.22. 20:29
Az ázsiai férfiba közvetlen közelről eresztett bele egy sorozatot egy civilruhás rendőr. A férfi a csütörtöki robbantások egyik gyanúsítottja lehetett, de az is elképzelhető, hogy robbantásra készült. Péntek délután őrizetbe vett a brit rendőrség egy férfit a dél-londoni Stockwell metróállomás közelében. Egy, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó csoport vállalta magára a brit fővárosban csütörtökön végrehajtott robbantások elkövetését.

Az aláíró Abu Hafsz al-Maszri Brigádjai kiemelték, hogy a második merényletsorozatot figyelmeztetésnek szánták azoknak az országoknak, amelyek "követik" az amerikai politikát Irakban. A csoport jelentkezett a július 7-én elkövetett öngyilkos merényletek elkövetőjeként is, amelyekben összesen 56 személy vesztette életét Londonban. A közlemény hitelességét egyelőre nem sikerült megerősíteni.

Kitáraztak

Lelőttek egy embert a londoni metróban a rendőrök, jelentette a BBC. Az incidenst követően a Stockwell metróállomást kiürítették, két metróvonalon, a Victorián és a Northernen leállították a forgalmat.

A BBC rendőrségi forrásokból származó értesülései szerint a civil ruhás rendőrök egy ázsiai származású férfit terítettek le öt lövéssel. A megerősített rendőrjárőrök a csütörtöki, kudarcba fulladt merényletsorozat elkövetőire vadásznak Londonban. A merénylők elmenekültek a sikertelen robbantások helyszíneiről.

"Egy ázsiai fiút láttam berontani egy metrókocsiba, nyomában három civilruhás rendőrrel. Az egyik rendőrnél egy nagy, fekete pisztoly volt. Leterítették a férfit, a földre teperték, majd beleeresztették a tárat" - idézi a BBC az eset egyik szemtanúját, Mark Whitbyt. Egy másik szemtanú csak arra emlékszik, hogy valaki kiparancsolta őket a metrószerelvényből, aztán lövések dördültek.

Terrortámadásra készülhetett

A BBC értesülései szerint a rendőrök nem találomra vettek üldözőbe egy gyanúsnak tűnő férfit, hanem egy megfigyelés alatt álló embert lőttek le. Egyes jelentések szerint egy füstölgő csomagot is találtak a stockwelli állomáson, így elképzelhető, hogy a férfi merényletre készült. Más jelentések szerint a füstölgő csomagot egy szerelvényen találhatták, egy másik állomáson. Az sem zárható ki, hogy a férfinak köze volt a csütörtöki terrortámadásokhoz.

A BBC szakértői szerint az, hogy a férfit a rendőrök közvetlen közelről lelőtték, arra utal, hogy az állomáson tartózkodók komoly veszélyben voltak. Nagy-Britannia Muzulmán Tanácsa aggodalommal fogadta a nyugatázsiai, feltehetőleg pakisztáni férfi lelövését. Közleményükben kérték, hogy a rendőrség egyértelműen nevezze meg azokat az okokat, amiért elkerülhetetlen volt a férfi lelövése. Egy "lövünk hogy öljünk" hozzáállás nagyon veszélyes lehet, áll közleményükben. A rendőrség a csütörtöki robbantások után bejelentette, hogy szükség esetén a járőrök mindenáron ártalmatlanítják a veszélyesnek tűnő embereket.

Közzétették a négy gyanúsított fotóját

A BBC értesülései szerint több metróállomáson is riasztás lehetett péntek délelőtt. A lelőtt férfi a hírcsatorna értesülései szerint az egyik csütörtöki robbantó lehetett, akit a biztonsági kamerák felvételei és a szemtanúk leírása alapján azonosíthattak. Egy szemtanú, Anthony Larkin szerint a lelőtt férfi öngyilkosmerénylő-mellényt viselt. Szakértők ezt kevéssé tartják valószínűnek.

A négy gyanúsított a biztonsági kamerák fotóin

Péntek délutáni sajtótájékoztatóján Sir Ian Blair rendőrfőkapitány egyértelműen a csütörtöki robbantók utáni hajsza részének ismerte el a stockwelli lövöldözést. A brit rendőrség négy férfi elfogásához kérte a lakosság segítségét, a sajtótájékoztatóján bemutatták a feltételezett merénylőkről a biztonsági kamerák által készített felvételeket.

Őrizetbe vett a brit rendőrség egy férfit péntek délután a dél-londoni Stockwell metróállomás közelében. Elfogása összefüggésben áll a brit főváros közlekedési hálózata ellen csütörtökön végrehajtott merényletkísérletekkel - közölte a rendőrség. A gyanúsítottat egy házkutatás során vették őrizetbe, amely még jelenleg is tart, további részletet egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

Nagyszabású akciók

A stockwelli incidenssel szinte egy időben a rendőrség körülzárt egy kelet-londoni mecsetet. A kordont nem sokkal később feloldották, jelentette a BBC. A mecsetben egy "gyanús csomagot" vizsgálnak át, közölték a rendőrök a környék lakóival. Az East End, London keleti fele a főváros legszegényebb kerületeként a muzulmán bevándorlók első állomása.

London más részein is több rajtaütést hajtott végre a rendőrség. Ezek mindegyikére jellemző, hogy a kivonuló rendőrök otthonaikba parancsolják a környék lakóit és lezárják az utcákat. Szakértők szerint ez arra utal, hogy valamennyi esetben robbanóanyag jelenlétére is számítanak. A BBC összegzése szerint pénteken legalább negyven akciót hajtottak végre.

Egy, a BBC-nek nyilatkozó szemtanú szerint a Harrow Roadon, amit legutóbb lezártak a rendőrök, egy bombadetonátorra emlékeztető tárgyat találtak. A CNN úgy tudja, hogy a Harrow Road környékén rendőrségi mesterlövészek is vannak.

Tűzharc?

Lövésekről számolt be két szemtanú a Harrow Roadról. Egybehangzó véleményük szerint hat lövést adtak le közelkeleti ruhákat viselő férfiak egy internetkávézó közelében.

Korábbi hírek szerint az internetkávézóból két, feltehetően marokkói nőt vezettek el a rendőrök. A két nővel két gyerek is volt. A legfrisebb hírek szerint azonban a nőket nem tartóztatták le, egyiküket és a két gyermeket mentő szállította el.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a rendőri akció összefüggésben van-e a csütörtöki, vagy a két héttel ezelőtti robbantásokkal.

Letartóztatás a birminghami pályaudvaron

Őrizetbe vett egy férfit a brit rendőrség pénteken egy birminghami pályaudvaron a terrorizmus elleni törvény alapján, az állomás területét kiürítették - közölte a rendőrség. Egyelőre nem világos, hogy a férfinak köze van-e az előző napi londoni merényletkísérletekhez.

"A Snow Hill pályaudvart kiürítettük és körülzártuk. Egy férfit őrizetbe vettünk a terrorizmus elleni törvény 44. cikkelye alapján. Két bőröndöt, amelyet az állomáson foglaltunk le, tűzszerészek vizsgálnak át" - mondta Will Harpur rendőrségi szóvivő.