Ervin
14 °C
22 °C

Szaddám rendelte a dudzsaili megtorlást

2006.04.17. 11:32
Szakértők megerősítették, hogy hiteles Szaddám Huszein aláírása a síiták ellen 1982-ben elkövetett megtorlással kapcsolatos dokumentumon. A bíróság a helyi lakosok vallomását is meghallgatta, a szakértők két napot kaptak további vizsgálatokra. A védelem nemzetközi szakértői csoport bevonását követelte.

Hétfőn folytatódott Szaddám Huszein volt iraki diktátor pere Bagdadban. Szaddám Huszeinnek és az előző rendszer hét magas rangú tisztségviselőjének 148 síita lemészárlása miatt kell felelniük a bíróság előtt. Az írásszakértők jelentése szerint a megtorlásban részt vett biztonsági ügynökök jutalmazását jóváhagyó iraton Szaddám Huszein aláírása szerepel, közölték a jelentésből részleteket felolvasó ügyészek.

Kínzás és gyilkolás

A Bagdadtól északra fekvő, síiták lakta Dudzsail faluban 1982-ben merényletet kíséreltek meg az akkori elnök, Szaddám Huszein gépkocsioszlopa ellen. Az ügyészség szerint a rákövetkező megtorlásban a falu 148 lakosát ölték meg a biztonsági szolgálatok, többeket pedig megkínoztak.

A hétfői tárgyaláson vádlott-társaival együtt Szaddám Huszein is megjelent. A tárgyalást szótlanul ülte végig sötét öltönyében és fehér ingében. Egy korábbi tárgyalási napon sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó az aláírás hitelességét. Vádlott-társai szerint az ő aláírásuk csak hamisított formában szerepelhet bármilyen egyéb iraton, jelentette az AP. Mentségükre azt hozták fel, hogy kötelességük volt lépéseket tenni a Szaddám elleni támadás után, különben őket vonták volna felelősségre.

Nemzetközi szaktudás

A védelem azonnal vitába szállt a szakértői véleménnyel, és javasolta egy, az iraki belügyminisztériumtól független szakértői csoport felülvizsgálatát. "Követeljük, hogy vonjanak be nemzetközi szakértőket nemzetközi szaktudással" - mondta Kamisz al-Obaidi védőügyvéd.

A bíróság meghallgatta Dujail lakóit is, akik tanúvallomásukban mondták el, hogy akár bírósági tárgyalás nélkül ítéltek el közülük sokakat, például egy 11 éves kisfiút is. A börtönben töltött idő alatt többször elektrosokkal próbálták őket vallatni, de alkalmaztak ellenük egyéb kínzó eszközöket is.

A jelentés meghallgatása utána a bíróság szerdáig adott haladékot a szakértőknek, hogy újabb iratokat is átvizsgáljanak. Szaddám és féltestvére, Barzan Ibrahim, aki a Mukhabarat titkosszolgálatot vezette, nem voltak hajlandóak írásmintát adni a szakértőknek, hogy elvégezhessék az összehasonlító elemzéseket. Az írásszakértők így kénytelenek voltak olyan mintákat felhasználni, amelyek egyáltalán nem kapcsolódtak az ügyhöz.