Alfréd
-3 °C
3 °C

Az ausztrál imám a nőket hibáztatja a nemi erőszakért

2006.10.26. 10:05
Ausztrália legtiszteltebb muszlim hitszónoka arról prédikált, hogy a nők kihívó öltözködésükkel provokálják a férfiakat. Az ausztrál társadalom fel van háborodva, miközben az imám azt állítja, hogy ő csak a házasságon kívüli szexről beszélt.

Óriási felháborodást váltott ki egy múlt havi prédikációjával Ausztrália legtiszteltebb imámja, Tádzs el-Din al-Hilali sejk. A sejk arról beszélt, hogy a nők kihívó öltözködésükkel provokálják a férfiakat, akiket nem lehet hibáztatni tetteikért.

Nem a macska hibája

Hilali a magukat el nem kendőző nőket fedetlen húshoz hasonlította. Mint mondta, ha fedetlen húst rakunk ki az utcára, és a macskák azt megeszik, az nem a macskák hibája. Szerinte a hiba a fedetlen húsban keresendő.

Az imám az ötszáz fős közönség előtt azt sugallta, hogy a magukat sminkelő, illetve feneküket riszáló nők vonzzák a nemi erőszakot. "Aztán kap az ember egy könyörületlen bírót,... aki ad neki 65 évet" - tette hozzá.

Nem is úgy volt

A sejk szóvivője utólag igyekezett leszögezni, hogy a prédikáció elsősorban a hűtlenség ellen szólt. Elmondása szerint a kifogásolt részeket kiragadták szövegkörnyezetükből, és a sejk a házasságon kívüli szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat és nőket egyaránt ítélte el.

Muszlim nők azonban szörnyűnek nevezték a beszédet, és még a pénzügyminiszter is felszólította a muszlimokat, hogy ítéljék el a sejk kijelentéseit.

A szexuális diszkriminációért felelős biztos, Pru Goward pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemi erőszakot elkövető fiatal muszlimok most erre a prédikációra hivatkozhatnak a bíróság előtt. Szerinte nemi erőszakra történő felbújtásért ki kellene utasítani a hitszónokot az országból.

Nem előzmény nélküli

További töltetet ad a prédikációnak, hogy hat évvel ezelőtt éppen Sydney volt a színtere libanoni származású ausztrálok által elkövetett csoportos megerőszakolások sorozatának. A tetteseket akkor hosszú börtönbűntetésekre ítélték.

Az egyiptom születésű Hilali pedig korábban is a kritika kereszttüzébe került. Ellenzői szerint dicsőítette az öngyilkos merénylőket, és a 2001 szeptember 11-i amerikai terrortámadást isten elnyomók elleni munkájának nevezte.