Gerzson
-3 °C
2 °C

Vallási pártok nyerték az iraki választást

2006.01.20. 15:59
Bár a szunniták részvételétől és az előző kormány tehetetlensége miatti elégedetlenségtől az elemzők fordulatot vártak, a vallásos síiták megtartották hatalmas többségüket az iraki parlamentben. A szunniták az ország második politikai ereje lettek az előző választások bojkottálása után.

Elmaradt a fordulat, a vallásos síita Egyesült Iraki Szövetség (UIA) nyerte a decemberi parlamenti választásokat. A párt ugyan elvesztette eddigi abszolút többségét a parlamentben, de megőrizte egyértelmű vezető szerepét. A választási hatóság által még nem hitelesített végeredmény szerint az UIA 128 helyet szerzett a 275 tagú testületben. A tavaly januári választásokon 140 helyet nyertek a vallásos síiták.

Visszaesésük javarészt annak köszönhető, hogy a lakosság 20 százalékát kitevő szunniták a tavaly januári választásokkal szemben a decemberi szavazást nem bojkottálták. A két szunnita párt együtt a parlament második legnagyobb ereje 55 képviselői hellyel.

A szunniták részvétele a kurd pártokat érintette a legérzékenyebben. Hivatalos adatok szerint a kurdok többen vannak a szunnitáknál, ezt a választási eredmények megkérdőjelezik. A két kurd párt koalíciója az előző parlamentben még 75 helyet birtokolt, most csak 53-at szerzett.

Ijád Alávi, Irak volt átmeneti kormányfője is leszerepelt. Bár a választások előtt sok elemző a mérsékelt síita politikus szunnita és kurd nemzetiségű tagokat is felvonultató pártjának megerősödését várta, az eddigi 40 hellyel szemben csak 25-öt sikerült szereznie.

Összességében az előző parlamentbe bekerült pártok erőviszonyai nem változtak, a szunniták szereplése pedig inkább Alávi mérsékeltjeit és a kurdokat sújtotta.

A választások eredményét a jövő héten erősítheti meg hivatalosan a legfelsőbb bíróság. A szavazás eredményét összességében hitelesnek tartják a megfigyelők, bár rengeteg szabálytalanságról érkezett jelentés. 277 szavazókörben meg is kellett semmisíteni az eredményt. Mivel összesen megközelítőleg 30 000 szavazókör volt, csak a helyek egy százalékában kellett törölni az eredményt.