Béla
12 °C
27 °C

Síiták törtek be a teheráni iraki nagykövetségre

2003.04.11. 11:14
Mintegy kétszáz iraki síita ellenzéki hatolt be péntek reggel Irak teheráni nagykövetségének épületébe. A behatolók Szaddámot gyalázták, de tiltakoztak egy amerikaiak által irányított bábrezsim ellen is.
Az AFP jelentése szerint a kétszáz, Irak teheráni nagykövetségének épületébe behatoló irakiak a Mohammed Bakír al-Hakím ajatollah vezette, Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa nevű síita szervezethez tartoznak. Az ajatollah a napokban jelezte, hogy 23 évi száműzetés után haza akar térni Irakba.

Huszein és az amerikaiak ellen tiltakoztak

A nagykövetség épületét elözönlő síiták a jelentések szerint az eltűnt iraki államfőt, Szaddám Huszeint gyalázták, de az ellen is tiltakoztak, hogy a távozó iraki vezetés helyét amerikaiak által irányított bábrezsim vegye át Bagdadban. A tiltakozás résztvevői al-Hakímot éltették, leszaggatták Szaddám képeit a falakról, és széthordták az ottmaradt dokumentumokat.

Nem voltak diplomaták az épületben

Rendőrségi források szerint iraki diplomaták az akció idején nem tartózkodtak a nagykövetség épületében. A nagykövetség előtt egyébként összesen tizenkét rendőr tartózkodott, de ok nem voltak képesek feltartóztatni a síitákat.