Sára, Márió
2 °C
6 °C

Síita pap gúnyolása miatt gyújtogatnak

2006.06.02. 07:18
Utcai zavargásokat váltott ki Bejrútban egy a Hezbollah vezetőjét kigúnyoló tévéműsor. Hasszán Naszrallahot, a síita papság hierarchiájában középszintű vezetőt nem is sértegették a műsorban, csak a ruházatát utánozták, a hívek mégis feldühödtek.

Síita muzulmánok százai utakat zártak le és autógumikat gyújtottak fel csütörtök este a libanoni fővárosban, tiltakozásul amiatt, hogy egy televíziós műsorban kigúnyolták a Hezbollah síita szervezet vezetőjét - közölte a rendőrség és szemtanúk.

Az utcai zavargások röviddel azután kezdődtek, hogy egy magántulajdonban lévő keresztény tévécsatorna műsorában kifigurázták Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezetőt: egy színész Naszrallah jellegzetes fekete turbánját magára öltve és az övéhez hasonló álszakállt felragasztva utánozta a síita szervezet fejét.

Naszrallahot sértő kifejezés nem hangzott el a műsorban, ám a Hezbollah vezetőjének - egyben a síita papság hierarchiájában középszinten elhelyezkedő egyházi vezetőnek - a puszta ábrázolása is feldühítette híveit.

A Hezbollah több száz támogatója az utcára vonult Bejrút déli részén, amely a szervezet fellegvára. A tiltakozók az úttestre helyezett gumiabroncsokat gyújtottak fel és egész utakat lezártak, köztük a bejrúti nemzetközi repülőtérre vezető útvonalat is.

A rendőrség nem avatkozott közbe, de biztonsági tisztségviselők közlése szerint egyes körzetekben katonákat vezényeltek a polgárháború idején a keresztény és muzulmán városrészek között meghúzott egykori demarkációs vonal mellé, hogy elejét vegyék esetleges felekezetközi zavargások kirobbanásának.

A Hezbollah közleményben nyugalomra és a tiltakozó megmozdulások beszüntetésére szólította fel híveit, amíg az ügyet "a megfelelő csatornákon keresztül" el nem rendezik.

Februárban halálos áldozatokat is követelt az a tüntetéssorozat, mely egy dán lap Mohamed-karikatúrái miatt robbant ki Afganisztánban és Szomáliában.