Piroska
-1 °C
5 °C

Átfogó támadás a síiták barikádjai ellen

2004.08.12. 09:41
Általános támadást indítottak csütörtökön Nedzsef városában az amerikai katonák és a velük szövetséges iraki katonai alakulatok, hogy megtörjék Muktada asz-Szadr síita vezető híveinek ellenállását. Hírügynökségi források szerint a heves harcok kora reggel kezdődtek a város központjában.
David Holahan tengerészgyalogos vezérőrnagy, a 4. amerikai tengerészgyalogos ezred első zászlóaljának vezénylő tisztje jelentette be a sajtónak a Nedzsef centrumában magukat elbarikádozó síiták ellen indított offenzívát

Lezárták az utakat

Az amerikai katonák és az iraki biztonsági erők először lezárták az Ali imám szentélye, annak hatalmas temetője és a nedzsefi óváros felé vezető utakat. Nedzsef polgári lakosai ezrével menekülnek az ostromlott iraki városból. Szakadatlan ágyúdörgés és nehézgéppuskák ropogása hallatszott a reggeli órákban a városközpont felől, ahol elsáncolták magukat Muktada asz-Szadr radikális síita vezető hívei az amerikai tengerészgyalogosok és az amerikaiakkal szövetkező iraki rendőri erők ellen vívott harcukban. Fekete füstfelhő gomolygott az óváros és a régi temető fölött. A síita harcosok a régi temetőben hozták létre legerősebb ellenállási gócukat.

Bombatámadás

Legalább ötvenhat ember meghalt, további száztíz pedig megsérült a csütörtökre virradó éjszakán az iraki Kút város területén az amerikai légierő bombázása következtében - közölték helyi kórházi források. Muktada asz-Szadr radikális síita vezető fegyveres hívei és polgári személyek, köztük gyermekek egyaránt vannak a halálos áldozatok között - mondta a sajtónak a kúti kórház főorvosa. Beszámolója szerint tizennyolc ház romba dőlt az egész éjszaka tartó bombázásban.