Klaudia
-3 °C
3 °C

Tűzszünet és tárgyalás Nedzsefben

2004.08.13. 16:54
Tűzszünet van érvényben a kilenc napja ostromolt Nedzsefben, jelenleg tárgyalások folynak a radikális síita vezető és az iraki kormány között. Szadr az amerikaiak kivonását követeli a városból. A vezető egyébként a pénteki nap folyamán megsérült a harcokban. Pénteken Bászrában kiszabadult a mőlt héten elrabolt újságíró.
Muktada az Szadr szélsőséges síita hitszónok hajlandó kivonni fegyvereseit Nedzsefből, ha az amerikai erők szintén kivonulnak a síiták szent városából, és a vallási hatóságok veszik át a város irányítását, jelentette be Szadr szóvivője pénteken.

Kemény feltételek

A radikális hitszónok az iraki ideiglenes kormánnyal folytatott nedzsefi tűzszünetről szóló tárgyalásokon tíz feltételt szabott ahhoz, hogy hívei véget vessenek a kilencedik napja tartó harcoknak. Szadr követeli továbbá a Mahdi hadseregének tagjai részesüljenek amnesztiában.

Szadr el kívánja érni, hogy a Mahdi hadseregének tagjai részt vehessenek Irak jövőbeni politikai folyamataiban, valamint azt, hogy állítsák helyre az összes létfontosságú szolgáltatást Nedzsefben.

Az iraki ideiglenes kormány szóvivője bizakodóan nyilatkozott a tűzszüneti tárgyalásokról, s közölte, hogy már a megállapodás közelébe jutottak.

A tűzszüneti tárgyalások idejére egyébként ideiglenes fegyvernyugvás lépett életbe az iraki síiták szent városában.

Szadr megsérült a harcokban

A síita vezető nagy valószínűséggel megsérült pénteken, jelentette be Szadr egyik szóvivője az al-Dzsazíra arab műholdas televíziónak adott nyilatkozatában, de nem tudta megmondani, mennyire súlyos Szadr állapota.

Az iraki ideiglenes kormány ugyanakkor cáfolta, hogy Szadr megsebesült volna, mint nyilatkozták, épen és egészségesen folytatják vele a tárgyalásokat.

Szadr híveinek fegyveres osztaga, a Mahdi Hadserege már egy hete fegyveresen dacol az iraki ideiglenes kormány erőivel és az őket támogató amerikai csapatokkal. Az amerikai katonák és az iraki kormányerők csütörtökön körülzárták Nedzsefben a síiták egyik legfőbb szent helyét, Ali imám mauzóleumát, ahova Szadr néhány száz fegyveres hívével bevette magát.

A Mahdi Hadserege már korábban is sok fejfájást okozott az Irakban állomásozó amerikai erőknek és iraki szövetségeseiknek. Az arab ország nagy területére kiterjedő tavaszi síita felkelést több heti harcban sem sikerült elfojtani. Két hónapig tűzszünet volt érvényben a síita osztagok és az amerikaiakkal szövetséges kormányerők között, a múlt héten azonban kiújultak a harcok.

Kiszabadult a brit újságíró

Pénteken szabadon engedték az iraki fegyveresek által pénteken elrabolt brit újságírót. Fogva tartói korábban azzal fenyegetőztek, hogy 24 órán belül meggyilkolják túszukat, ha az amerikai erőket nem vonják ki Nedzsefből. Végül a The Sunday Telegraph vasárnapi brit lap újságíróját Muktada asz-Szadr közbenjárására este Bászrában kiszabadult.