Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A síita pártelnök túlélte a merényletet

2004.12.27. 10:30
Gépkocsiban működésbe hozott pokolgép robbant fel az egyik legerősebb iraki párt székházánál. Kilenc ember meghalt, harminckilencen megsebesültek.
Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfőn Bagdadban, az egyik legjelentősebb iraki síita párt, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa központjának kapujában.

Az Iránban alakult párt esélyes a választáson
Az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsát Iránban élő számkivetett iraki síiták alapították Szaddám Huszein zsarnoki uralma idején. A párt az egyik legerősebb résztvevője lesz a jövő hónapra kitűzött iraki általános választásoknak. A pártelnök Abdel-Azíz al-Hakím egyben a választások vezető erejeként számon tartott pártszövetség, az Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh támogatását élvező Egyesült Iraki Szövetség 228 jelöltet szerepeltető listájának vezetője is.

Rendőrségi közlés szerint a gépkocsiban működésbe hozott pokolgép robbanása következtében kilencen meghaltak, 39-en megsérültek. A párt névtelenül nyilatkozó tisztviselőinek közlése szerint az őrök és a recepción dolgozó személyzet közül legkevesebb négyen életüket vesztették, többen megsérültek.

A vezető tisztviselők közül senki nem sérült meg. A párt vezetőjének, Abdel-Azíz al-Hakímnak - aki a robbanás időpontjában az irodában tartózkodott -, szintén nem esett baja.

A vezető politikus szunnita szélsőségeseket és baaszista - Szaddam Huszein megdöntött iraki diktátor vezető pártjához hű - lázadók számlájára írta a merényletet, egyúttal felszólította támogatóit, hogy tartózkodjanak a megtorlástól. "Az erőszakmentesség mellett köteleztük el magunkat, és ragaszkodunk ehhez" - jelentette ki Hakim a brit hírügynökségnek telefonon nyilatkozva.