Piroska
-2 °C
5 °C

Katonai sikerekről számoltak be az amerikaiak

2001.10.09. 21:32
Egy kivételével minden célba vett afganisztáni repülőteret sikerült megrongálni, az afgán légvédelmet pedig jelentősen meggyengítették az amerikai-brit támadások - állítja Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok védelmi minisztere.
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter keddi közlése szerint az eddigi légicsapások során a célba vett afganisztáni repülőterek közül egy kivételével mindegyiket sikerült megrongálni.

Már meggyengült az afgán légvédelem

Rumsfeld - és a vele együtt nyilatkozó Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke - a Pentagonban tartott napi sajtótájékoztatón elmondta: az afgán légvédelmet sikerült olyan mértékben meggyengíteni, hogy most már nappal is végrehajthatók légicsapások afganisztáni célpontok ellen.
Bővebben: Reggeli támadás Kandahár ellen

Myers légifelvételeket is bemutatott több megtámadott célpontról. A tábornok szerint az amerikaiaknak már sikerült kivívniuk a légi fölényt az afgán légtérben, és bár a légvédelem teljes kiiktatása nem történt meg, a földi irányítás kommunikációs rendszeréből "nem sok maradt".
Bővebben: Egyre kevesebb a bombázható célpont Afganisztánban

A tájékoztatón elhangzott, hogy a vasárnap éjjeli 31 célpont után hétfő éjjel 13 célpont ellen indított támadást az amerikai-brit haderő. Az amerikai védelmi minisztérium értesülései szerint az al-Kaida terrorhálózat egyes emberei már most megpróbálnak menekülni Afganisztánból.

Egyelőre nem tudni az ENSZ-alkalmazottakról

Rumsfeld nem tudta megerősíteni azt az értesülést, hogy a légicsapások következtében vesztette életét Kabul mellett négy, egyébként aknamentesítéssel megbízott ENSZ-alkalmazott. Mindazonáltal sajnálkozott a halálesetek miatt - hozzátéve, hogy a legnagyobb igyekezet ellenére sem tudják szavatolni a polgári személyek teljes sértetlenségét.
Bővebben: ENSZ-alkalmazottak a keddi támadások áldozatai között

Az amerikai-brit haderő kedd este újabb támadást indított több afganisztáni nagyváros ellen. Jelenleg is tűz alatt áll a főváros, Kabul, a vallási központ Kandahár, és a nyugat Afganisztánban fekvő Herat városa. Eltérő hírek érkeztek a halottak számáról: a tálibok szerint eddig mintegy 35 polgári áldozata van a támadásnak.
Bővebben: A tálib vezérkart is érhették veszteségek

'Az arab világ kedvezően reagált a támadásra'
Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő keddi értékelése szerint az arab, illetőleg a muzulmán világ összességében nagyon kedvezően reagált a terrorizmus elleni katonai fellépésre. Boucher elmondta, hogy Colin Powell külügyminiszter a hét végén húszegynéhány külföldi telefonbeszélgetést bonyolított le - ezek közül többet arab, illetve muzulmán kormányzatok illetékeseivel. E megbeszélések során a beszélgetőpartnerek erőteljes támogatásukról biztosították Washingtont. "Tudunk arról, hogy néhány tüntetés is kirobbant, ami nem meglepő" - tette hozzá a szóvivő. Boucher kitért arra is, hogy az előző két éjszaka 75 ezer adag élelmiszercsomagot szórtak le amerikai szállítógépekről Afganisztán fölött, különböző térségekben. Ez a légi segély szükség szerint folytatódik - mondta, majd hozzáfűzte: a szükséges segély jelentős része ma is szárazföldi úton jut el Afganisztánba. Boucher adatai szerint három búzaszállító teherautó-konvoj indult vasárnap Pakisztánból, illetve Türkmenisztánból. Kettő már megérkezett Kabul közelébe, a harmadik a hét végén jut el Herátba.

Bővebben: Afganisztán bombázását még elviselik az arab államok