Árpád
-2 °C
4 °C

Berlusconi több frontos háborúja

2002.02.28. 14:25
Az Európai Unióban leginkább szélsőséges nézetei, hazájában pedig törvénytelen ügyletei miatt bírálják Silvio Berlusconit.
A két ország gazdasági és kulturális kapcsolatai mellet az Európai Unió bővítése az egyik kulcstémája Orbán Viktor kormányfő és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök csütörtöki, budapesti találkozójának. A villámlátogatás a hivatalos tájékoztatás szerint Orbán 2000 decemberében tett római látogatásának viszonzása. A magyar kormányfő egyébként tavaly májusban is találkozott az olasz miniszterelnökkel.

A jóslatok részben beigazoldótak

Bár tavaly májusi, választási győzelmét követő beszédében Berlusconi az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok erősítését ígérte, a kormányfő megítélése az Európai Unió részéről igencsak kritikus. Berlusconi későbbi lépései és kijelentései ugyanis részben beigazolták azokat a jóslatokat, hogy a jobboldal kormányra kerülésével gyengül Olaszország eddigi unió iránti elkötelezettsége.

A Berlusconi- kabinetben az intézményi reformok minisztereként tevékenykedő populista Umberto Bossi például minden adandó alkalommal hangoztatja, a Nyugat Szovjetuniójának, kommunisták és szabadkőművesek gyülekezetének tartja az uniót, nemrégiben pedig lemondásra kényszerültaz EU elkötelezett hívének számító Renato Ruggiero pénzügyminiszter, mivel nem tudott megegyezni a kabinet több tagjával, így magával Berlusconival sem Olaszország uniós politikáját illetően. A kormányfő, aki a lemondás után saját kezébe vette a külügyi tárcát, korábban ki is jelentette: Ruggiero csupán technikai végrehajtó, az ország uniós politikáját ugyanis ő irányítja. Ruggiero távozása után egyébként az EU tagországok több vezető politikusa is aggodalmát fejezte ki az "unió-ellenes" szárny felülkerekedése kapcsán.

Szintén jelzésértékű volt, a tagállamok körében pedig visszatetszést keltett, hogy Berlusconi ragaszkodott ahhoz, hogy az unió intézményi reformját előkészíteni hivatott alkotmányozó gyűlés tagja Gianfranco Fini, a poszt-fasiszta Nemzeti Szövetség vezetője legyen. Megütközéssel fogadta emellett Európa Berlusconi azon kijelentését is, amikor a szeptember 11-i merényletek után kijelentette: a nyugati civilizáció és a globalizált világ fölényben van más kultúrákkal, így az iszlámmal szemben is. A kormányfő a nemzetközi visszhang hatására magyarázkodásra kényszerült, ám kijelentését nem vonta vissza. .

Perek és összeférhetetlenség

Külpolitikai lépései mellett folyamatos kritika éri a médiamágnásból miniszterelnökké lett Berlusconit állítólagos maffiakapcsolatai miatt, emellett a kormányfővel szemben többek között adócsalás és vesztegetés címén több per is folyamatban van.

A mai napig - csütörtökön oldotta fel ugyanis részben az olasz képviselőház a miniszterelnök összeférhetetlenségét - bírálták amiatt, hogy a hat nemzeti tévécsatornából három (Italia 1, Rete 4, Canal 5 ) a tulajdonában van, amihez még a legnagyobb olasz filmvállalkozás is társul. A kritikusok szerint Berlusconi hatalmi pozíciójából egyszerre van befolyással az állami közszolgálati tájékoztatásra és saját televíziós hálózatára, függetlenül attól, hogy a konkrét gazdasági irányítás nem az ő kezében van. Berlusconi egyébként az olasz választások előtt pár nappal bejelentette, amint lehet, feloldja az összeférhetetlenséget, és túlad médiabirodalmán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?