Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Mégsem kényszeríti kampányra a pápát Berlusconi

2006.03.07. 15:21
Meghajolt az olasz ellenzék nyomása előtt Silvio Berlusconi. Arra hivatkozva, hogy nem EP-képviselő, lemondta a választásokat tíz nappal megelőző, vitatott látogatását XVI. Benedeknél. Az elszegényedett olaszoknak meg azt javasolta, hogy keressenek többet.

Mégsem látogatja meg tíz nappal az olaszországi parlamenti választások előtt XVI. Benedek pápához Silvio Berlusconi. Az újraválasztásáért küzdő kormányfő az Európai Néppárt delegációjával látogatott volna a pápához, ám az ellenzék hevesen titlakozott a terv ellen. A mélyen vallásos Olaszországban a pápai audiencia jelentősen befolyásolhatná Berlusconi népszerűségét, vélte az olasz baloldal, azzal vádolva a kormányfőt, hogy kampánycélokra használná az egyházfőt.

A baloldal attól tartott, hogy Berlusconi az audiencián áldást erőszakolna ki a pápától jobboldali kormánya számára.

Berlusconi arra hivatkozva mondta le a találkozót, hogy azon csak európai parlamenti képviselők vehetnek részt. Arra azonban nem adott magyarázatot, miért várt egy napot a bejelentéssel, alkalmat adva ezzel a támadásokra.

Ráadásul jobboldali - újfasisztákat is magában foglaló - koalíciójának politikusai a hétfő nagy részét a baloldali politikusok bírálatával töltötték. A pápai látogatást elítélő ellenzéket "zsigeri antiklerikalizmussal" vádolták, írja a CNN.

Olaszországban a magyarországi választások első fordulójával egy napon, április 9-én tartják a választást. A közvélemény-kutatások szerint a baloldali ellenzék 4,5 százalékkal vezet Berlusconi koalíciója előtt.

Pedig Berlusconi alaposan készült az újraválasztásra. Mivel hármo országos kereskedelmi televíziója mellett a három közszolgálati csatornát is ő ellenőrzi, teljes a túlsúlya a médiában. Kampányát is jóval korábban kezdte az ellenzéknél.

Azóta a helyszíni tudósítók jelentései szerint a csapból is Berlusconi folyik. A kormányfő rádióműsorokba telefonált be, végigturnézta az összes tévéshowt. Plakátjai teljes házfalakat borítanak be. Kampányát visszavont szexmentességi fogadalmakkal is színesítette.

Hátrányát ledolgozandó még a Mussolini-hívő, szalonképtelen törpepártokkal is összeállt, ami elvileg két százaléknyi szavazatot hozhat neki. Már ha nem riasztja el mérsékeltebb választóit, hiszen a fasiszta diktátor unokája, Alessandra Mussolini mellett igazi karlengető nácik is felkerültek pártja választási listájára. Mussolini unokájától a korábban újfasiszta Nemzeti Szövetséget mérsékelt konzervatív párttá formáló Gianfranco Fini is elhatárolódott, mutatva ezzel a jobboldali koalíción belüli törésvonalakat.

Legutóbbi kampányfogása sem dobhatott nagyot a kormányfő népszerűségén. Egy esti tévéshowban arról kérdezték, mit tehet a kormány egy 1500 eurót kereső munkás megsegítésére, azt válaszolta: "Berlusconi, az üzletember válasza az, hogy keressen többet". Ezután előadta keserves gyermekkorának történetét, amikor utcaseprőként megalapozta mostani gazdagságát, jelentette a Reuters. Mint mesélte, összegyűjtötte a hulladékpapírt, amit aztán galacsinba csavarva gyújtósként árult.