Piroska
-2 °C
5 °C

Feloszlik az olasz kormány

2005.04.18. 19:35
Berlusconi lemondott, de újra kormányt alakíthat. A milliárdos olasz kormányfőnek csak a kabinet feloszlatásával sikerült feloldania a kereszténydemokrata miniszterek, köztük a buzizásáról ismert Rocco Buttiglione lemondásával kialakult kormányválságot.

Lemond a kormányfőségről Silvio Berlusconi. Az olasz milliárdos politikus döntése csak technikai, az új kormány is az ő vezetésével alakul majd meg. A kormány feloszlását a négypárti olasz kormánykoalíció harmadik tagja, a Kereszténydemokrata Szövetség provokálta ki, miután három minisztere a múlt hét végén lemondott posztjáról. A kereszténydemokraták - a párt tagja a homoszexuálisokról vallott nézetei miatt az európai biztosságot elbukó Rocco Buttiglione is - az kormánykoalíció pártjainak tragikus önkormányzati választási szereplése miatt követelték ki a kormány feloszlatását.

Az Északi Liga nem lelkes

A hétfői Berlusconi-Follini egyezséget - amely a kormánykoalíció pártjainak tanácskozásán született - azonban nem egyértelműen fogadták a szövetségesek, s a helyzetet alaposan bonyolítja, hogy az Északi Liga (LN) vezére, Umberto Bossi határozottan bírálta az új kormány megalakítását, amely szerinte alaposan meggyengítené Berlusconi pozícióit. Bossi szerint a koalíciós partnerek azt akarják kikényszeríteni, hogy "a nép kormányát a paloták kormánya" váltsa fel, s Berlusconit reformjaival együtt ki akarják zárni a hatalomból.

Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter, az egykori újfasiszta párt, a Nemzeti Szövetség (AN) vezetője viszont üdvözölte az új kormányprogram kidolgozásának és az új csapat felállításának tervét. Szavai szerint az egyezséget "pártönzésből elutasítók hatalmas felelősséget vállalnának magukra".

Nagy bukás volt

Az április 3-4-i, a pápa halára ellenére megtartott tartományi és helyi választásokon az olasz kormánypártok 13 régióból tizenegyben vereséget szenvedtek, az olasz baloldal nyolc százalékkal szerzett több szavazatot a kormányerőknél. Berlusconi Forza Italiája tizenegy százalékponttal szerzett kevesebbet a 2001-es általános választásokon elért 29 százaléknál.

A hatvannyolc éves Berlusconi a tavalyi gazdasági gyengélkedés miatt bukta el támogatottságát. A populista kormányfő a jövedelemadó csökkentésével és közmunkaprogramokkal akarta volna újra lendületbe hozni a gazdaságot, konzervatív partnerei a hagyományos jobboldali gazdaságpolitika jegyében a válalkozások adóterheit csökkentették volna, illetve az elmaradott déli régióknak juttattak volna plusztámogatást.

Betöltenék az űrt

James Waltson, a római Amerikai Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének elemzője szerint a látványos szakítás mögött a kereszténydemokraták későbbi politikai ambíciói is állhatnak. Waltson szerint Marco Follini, a kereszténydemokraták elnöke a Forza Italia drasztikus visszaesését látva már a Berlusconi utáni korszakra készül. Berlusconi kiesésével a Forza Italia helyén húsz-harminc százaléknyi szavazót kitevő űr keletkezhet az olasz jobboldalon.

Berlusconi kormányának bukásával megalakulhat a II. világháború utáni Olaszország hatvanadik kormánya. A most feloszlott kabinet volt a leghosszabb ideig megszakítás nélkül regnáló kormány a világháború utáni olasz történelemben.