Emőke
-4 °C
9 °C

Vesztegetéssel vádolják Berlusconit

2005.03.23. 13:59
Hamis tanúzásra kért egy ügyvédet Silvio Berlusconi a médiabirodalma ellen folyó büntetőügyben, állítják a milánói ügyészek. A nyomozóhatóság szerint a Mediaset feketekasszákból finanszírozta filmvásárlásait. Az ügyben Berlusconi lánya és fia az elsőszámú gyanúsított, az ügyészek szerint a kormányfő gyermekei érdekében pénzelt le hamis tanúkat.

Újabb korrupciós üggyel gyanúsították meg Silvio Berlusconit a milánói ügyészek. A nyomozóhatóság vádjai szerint az olasz kormányfő médiabirodalma, a Mediaset feketekasszákat hozott létre filmvásárlásainál. A 2001-ben indított vizsgálat eddig csak a kormányfő első házasságából származó fiát és lányát érintette.

Az ügyészség feltételezése szerint Berlusconi tanúkat fizetett le az ügyben gyermekei érdekében, írja a Repubblica. <

>Az olasz jobboldal szerint az igazságszolgáltatást ismét - akárcsak a Berlusconi elleni korábbi perekben - politikai célra próbálják használni, az április első hétvégéjén esedékes részleges helyhatósági választásokra időzítve az újabb vizsgálat bejelentését. Az olasz balközép ellenzék vezére, Romano Prodi mindamellett nem kívánta kommentálni a folyamatban lévő ügyészi vizsgálat fejleményeit.

Berlusconit most vesztegetéssel és hamis tanúzás kikényszerítésével gyanúsítják Milánóban, ahol már éve óta vizsgálják a Mediaset médiabirodalom sötét ügyeit. Az ügyészek feltételezése szerint a külföldi filmjogok vásárlásánál a Mediaset lánckereskedelmet hozott létre, hogy az árréseken felhalmozott pénzeket feketekasszába irányítsa - David Mills angol ügyvéd vezérletével, a Fininvest B Group cég szárnyai alatt.

Alfredo Robledo és Fabio De Pasquale milánói ügyészek már február végén mérleghamisítással, illetve pénzmosással vádolták a Berlusconi tulajdonában lévő Mediaset és Fininvest csoportok vezetőit, köztük a kormányfő Marina lányát és Piersilvio fiát. A gyanú szerint csaknem százhetvenmilliárd lírát (huszonkétmilliárd forintot) halmoztak fel külföldi bankszámlákon. A milánói vizsgálat legújabb fejleménye most az, hogy a gyanú szerint Berlusconi a pénzmosásos ügy vizsgálata során vesztegetéssel hamis tanúzásra bírta rá Mills ügyvédet.