Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Európai letartóztatástól tart az olasz kormányfő?

2001.12.07. 19:46
A saját bőrét féltheti Silvio Berlusconi olasz kormányfő, akinek országa pénteken megvétózta a közös európai letartóztatási parancs létrehozásáról szóló javaslatot az Európai Unió igazságügyi minisztereinek találkozóján. A letartóztatási parancs olyan bűncselekményekre is kiterjedne, amelyekkel például magát az olasz miniszterelnököt is vádolják.
Az Európai Unió vezetői az októberi genti csúcstalálkozón döntöttek egy európai szintű letartóztatási parancs bevezetéséről, amely 32 súlyos bűncselekménytípus esetén a jelenlegi rendszer helyébe lépne, megspórolva a tagállamok közti bonyolult és időigényes kiadatási eljárásokat.

A terrorizmusellenes küzdelem jegyében javasolt jogszabály lehetővé tenné bármelyik európai bíróságnak, hogy letartóztatási parancsot adjon ki egy európai polgár ellen az adott tagállam igazságszolgáltatásának megkerülésével is.

Silvio Berlusconi

Olaszország "érthetetlen okokból" vétózta meg a javaslatot

Az igazságügyi miniszterek pénteki találkozóján azonban Olaszország megvétózta a javaslatot, egyedül a tizenötök közül. Az olaszok - indoklásuk szerint - sokallják a 32 bűncselekményt, szerintük a letartóztatási parancs csak hat kisebb bűncselekményre kellene, hogy kiterjedjen.

Az AFP tájékoztatása szerint azonban a többi tagállam - főként Németország, ami egyenesen a terrorizmusellenes harc akadályozásával vádolta meg Rómát - "nem érti az olaszok érvelését". A német kormányszóvivő szerint Gerhard Schröder német kancellár magától Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöktől akarja hallani, hogy valójában miért vétózták meg a javaslatot.

Az olasz kormányfő fél az európai börtönöktől?

Pénteki olasz újságok szerint Berlusconi ellenkezése annak tudható be, hogy az olasz kormányfő egyszerűen saját bőrét félti. Berlusconi ugyanis évek óta "harcban áll" az olasz igazságszolgáltatással; a kormányfőt, bár soha semmit nem bizonyítottak rá, többször vádolták korrupcióval, pénzmosással, a maffiával való kapcsolattartással, sőt még gyilkosságra való felbujtással is. Berlusconi azonban azt állítja, hogy a "vörös" bíróságok politikai okokból támadják.

"(A kormányfő) Olaszország jó hírnevét tette kockára azért, hogy megvédjen olyan embereket, akik ellen eljárás folyik, és akiket esetleg (az új rendelkezés alapján) európai bíróságok elé citálhatnának" - írta a La Repubblica.

Az olasz igazságügyi miniszter ellenjavaslata pont azokat a bűncselekményeket venné le az európai listáról, amelyeknek elkövetésével Berlusconit vádolják. A kormányfő egyes ügyeit egy spanyol ügyész is vizsgálja.