Szilárda
-4 °C
3 °C

Újabb Siemens-vezetőket tartóztattak le

2007.03.29. 15:00
Csütörtökön további két Siemens-vezetőt tartóztatott le a német rendőrség az egyre szélesebbé váló megvesztegetési botrányban. Vezető beosztású menedzserekről van szó, akik közül az egyiket most függesztettek fel, a másik már az ősszel elhagyta a céget. Eddig a botrány legmagasabb beosztású gyanúsítottja Johannes Feldmayer, a kedden őrizetbe vett igazgatótanácsi tag.

Müncheni ügyészségi forrásokra hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Zeitung csütörtökön egyebek között arról számolt be, hogy az úgynevezett "fekete csatornákon" keresztül, törvénytelenül kifizetett, megvesztegetési pénzek miatt Svájcban és Ausztriában is vizsgálódnak a hatóságok. Csütörtökön még két vezetőt tartóztatott le a német rendőrség, mindkettő vezető beosztású menedzsere volt a cégnek, egyiküket nemrég függesztették fel, a másik ősszel hagyta el a céget.

Korábbi értesülések szerint az elmúlt években a már említett "fekete pénzek" átutalása elsősorban svájci, lichtensteini és osztrák bankszámlákon keresztül történt, és a "kedvezményezett" országok között egyebek mellett Görögország, Olaszország, valamint Nigéria és Szaúd-Arábia is szerepelt. A lista azonban korántsem teljes, és a korábbi gyanú szerint a cég magyar leányvállalata is érintett volt.

Vizsgálati fogság

A müncheni hatóságok közben a hét elején vizsgálati fogsága helyezték Johannes Feldmayert, a nagy tekintélyű, vegyes ipari és elektronikai cég igazgatótanácsának (IT) egyik tagját, és ezáltal első ízben került sor arra, hogy a Siemens vezetőségének egyik aktív tagja ellen is nyomozás indult. Az IT egyik korábbi tagja, Thomas Ganswindt tavaly december óta őrizetben van.

Az ügyészség megerősítette: Feldmayer ellen az a vád, hogy ő - ezúttal nem külföldi cégeket - hanem a munkavállalók képviselőit tömörítő üzemi tanács egyik tanácsadóját igyekezett megvesztegetni, mégpedig 15,5 millió euróval. A tanácsadó azóta szintén vizsgálati fogságban van, de az ügy miatt az IG Metall szakszervezeti szövetség azt fontolgatja, hogy feljelentést tesz a Siemens vezetősége ellen.

Merkel kiáll tanácsadója mellett

Általános vélekedés szerint a Siemens napról-napra szélesedő korrupciós botránya egyre átláthatatlanabbá válik, és mind többen feszegetik az IT elnökének, Klaus Kleinfeldnek a felelősségét. Ugyancsak firtatják a Siemens korábbi vezetőjének, Heinrich von Pierernek a szerepét is, különös tekintettel arra, hogy a korrupciós ügyletek túlnyomóan még abban az időben történtek, amikor még ő volt az IT elnöke. Azóta egyébként a Siemens Felügyelő Tanácsának élén áll, mellesleg Angela Merkel kancellár egyik tanácsadója.

Pierer tagja annak az innovációs tanácsnak, amelyet a kancellár asszony állított fel a kormány ez irányú munkájának támogatására. Az elmúlt napok őt érintő "gyanúsítgatásai" azonban Merkelt is arra késztették, hogy kiálljon tanácsadója mellett, és szóvivője útján tudassa: Pierer "egészen kiváló munkát" végez az innovációs tanácsban.

Az úgynevezett "fekete csatornákon" keresztül az elmúlt mintegy hét évben törvénytelenül kifizetett pénzek nagysága meghaladja a 420 millió eurót. A korrupciós ügylet tavaly novemberi kirobbanásakor még "mindössze" 20 millióról volt szó.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!