Sára, Márió
2 °C
6 °C

Simon Peresz Izrael új elnöke

2007.06.13. 15:51
A munkapárti elnökjelölt visszalépése után formálissá vált a verseny az izraeli államfői posztért. A Likud jelöltje is visszalépett, Simon Pereszt a második fordulóban rivális nélkül választották elnökké.

Kétharmados támogatással választották Izrael kilencedik államfőjévé Simon Peresz eddigi miniszterelnök-helyettest, jelentette a Haaretz. A lap beszámolója szerint a többszörös miniszterelnök, Nobel békedíjas Pereszt 86-an támogatták másodjára.

Peresz az első választási fordulót három szavazattal elbukta, akkor csak ötvennyolcan támogatták a minimálisan szükséges hatvanegy helyett. Az első körben egy munkapárti parlamenti képviselő, Colette Avital is az indulók között volt, aki aztán visszalépett és híveit a régebben munkapárti, ám a megalapítása óta Kadima-tag Peresz támogatására szólított.

Mivel így már biztosított volt Peresz győzelme, a jobboldali Likud jelöltje, Reuven Rivlin is visszalépett, így a második forduló már csak formalitás volt.

A veterén Peresz először aratott sikert közvetlen választáson, már-már legendás vesztesnek számít. Hét évvel ezelőtt például az elnökválasztás napján még biztosnak tűnt győzelme, hatvanhat képviselő támogatásával számolt. Aztán a most hivatali visszaélési és zaklatási ügyei miatt lemondatott Móse Kacav végül hat szavazattal legyőzte.

A Haaretz beszámolója szerint sikerét még szebbé teszi, hogy most nem ő volt a favorit. Egészen a múlt hétig a képviselőházban nagyon népszerű volt házelnök, Rivlin számított esélyesnek. Ám Peresz jól hajrázott, és megszerezte az ultraortodox vallási pártok támogatását.